Програмата по производството на F-16 има забавяне поради прекъсвания във веригата на доставки, причинени от пандемията от COVID -19. Това неблагоприятно забавяне ще се отрази на всички държави, които в момента участват в тази програма. Това съобщава на страницата си във фейсбук посолството на САЩ в България.

В изявлението се казва още, че "Съединените щати остават ангажирани в подкрепата си за модернизацията на въоръжените сили на България". Заедно с това се отбелязва, че двете страни продължават заедно да се обучават "по време на ежегодните двустранни и многонационални учения" и да инвестират в други проекти за модернизация, очертани в общата десетгодишна Пътна карта за военно сътрудничество.

Посочват се проектите -  българския Център за киберзащита към Министерството на отбраната, морското наблюдение и комуникационното оборудване за всякакъв тип въоръжени сили.

Преди няколко дни военният министър Стефан Янев съобщи за получено от американската фирма производител "Локхийд Мартин" писмо, в което официално се заявява за няколкомесечно забавяне в доставката на осемте самолета F-16 за българските Военновъздушни сили.

Последва упрек от страна на президента Радев: "Може да попитате Борисов и неговото правителство - при какви клаузи са сключвали този договор".

ГЕРБ не закъсняха с отговора, като на свой ред обвиниха служебните кабинети на Румен Радев, че са се забавили с изграждането на съпътстващата инфраструктура на Граф Игнатиево.