Постоянните представители на 28-те страни-членки на Европейския съюз одобриха удължаване с шест месеца на икономическите санкции срещу Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според официален източник техният формат остава същия.

„Лидерите на ЕС се споразумяха за удължаване на икономически санкции срещу Русия в продължение на шест месеца - до 31 юли 2016 г. Режимът на ограничения няма промени”, каза източникът.

Решението ще стане окончателно на обед (11 часа по Гринуич) в понеделник (21 декември), освен ако някоя страна членка на промени позицията си и не внесе писмено възражение.

Процедурата за удължаване на санкциите до края на юли 2016 година се очаква да бъде завършена във вторник, когато решението трябва да бъде публикувано в официалния вестник на ЕС, уточняват дипломати.

Икономическите санкции срещу Русия бяха въведени за първи път през юли 2014 година заради анексията на Крим. Мерките, които целят да ограничат руския внос и достъпа на руските банки до европейските капиталови пазари, силно обтегнаха отношенията между Брюксел и Москва.

На 24 юни Владимир Путин подписа  указ за удължаване с година на ответните санкции на Русия спрямо страните, въвели санкции срещу Русия заради Крим и Украйна.

Икономическите санкции на ЕС са сред най-спорните действия, опитващи да повлияят политиката на Русия към Украйна. Те нанесоха икономически щети както на руската, така и на европейската икономики.

ЕС обаче обвърза санкциите със споразумението за примирие в Източна Украйна, което трябваше да бъде приложено до края на годината.

Решението трябваше да се вземе по-рано този месец, но сред няколко страни-членки, особено в Италия, се появиха някои колебания по въпроса дали Русия трябва да се ограничава, особено след като помага в борбата срещу терористите в Сирия и затова имаше двуседмично забавяне, предаде AFP, цитирана от "Фокус".

Продължаването на санкциите няма да засегне руската икономика

Продължаването на санкциите на Европейския съюз срещу Русия беше очаквано и няма да повлияе на руската икономика, заяви руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев.

"Това беше очаквано решение, не чухме нищо ново. То по никакъв начин няма да повлияе на икономиката на Русия", каза Улюкаев в Найроби.

Той заяви също така, че решението на Русия да прекрати споразумението за свободна търговия с Украйна от 1 януари не противоречи на нормите на Световната търговска организация.