Руският президент уточни, че правителството се е обърнало към него с молба да продължи мерките, приети в отговор на такива действия от някои страни.

Удължаването е с една година и се счита от 6 август, а не незабавно, както беше съобщено по-рано днес, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
На 6 август приключва действието на предишния указ, въвеждащ ответните мерки.

На 1 август 2014 г. ЕС въведе санкции срещу Русия заради събитията в Украйна и анексирането на Крим и после нееднократно ги удължи и разшири. Последното решение в тази насока беше взето на 22 юни. В отговор на тези санкции Москва въведе контрамерките миналата година. Те бяха наложени през август 2014 г. за една година срещу САЩ, ЕС, Канада, Австралия и Норвегия и засягат забрана за внос в Русия от тези страни на плодове, зеленчуци, млечни и местни продукти.

Руското Министерство на земеделието обяви по-рано днес, че ще засили контрола, за да не допусне продукти от европейски страни, подкрепили санкциите срещу Москва, на руския пазар, заяви министърът на земеделието Александър Ткачев, цитиран от БНР.

"В никакъв случай няма да допуснем продукти от страните, които наложиха санкции на Русия, да попаднат по един или друг начин, чрез тайници, черни схеми или с етикети на трети страни, на територията на Русия", каза Ткачев.

Руските власти на няколко пъти обявяваха, че стоки от ЕС влизат в страната с етикети на държави, които не са членки на ЕС, например Албания, Македония и Черна гора.

В понеделник лидерите на ЕС гласуваха продължаване на санкциите срещу Москва до януари 2016 г.