Получаваме немалко сигнали, че емисари от други етнически общности обясняват на нашите хора, че са македонци, че не са българи, че никога не е имало българи. Това посочи вицепрезидентът Илияна Йотова при среща с представители на българското национално малцинство в албанския град Елбасан.

Пред тях тя уточни важността на предстоящото преброяване и изрази две притеснения:

"Първото е да има разяснителна кампания за българите в труднодостъпните райони, за да участват в преброяването и да заявят идентичността си. Втората ми тревога идва от немалкото сигнали, които получаваме, че емисари от други етнически общности обясняват на нашите хора, че са македонци, че не са българи, че никога не е имало българи. Това е една изключително злостна кампания, която е недостойна за 21 в. Имам уверението на албанските власти, че няма да допуснат това, но най-важното е ние да бдим, особено вие хората, които сте на терен", обърна се Йотова към тях.

Имаме амбицията заедно с колегите от посолството да създадем в Елбасан най-големия център на българщината. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри учебната година в българското неделно училище в албанския град. Самото учебно заведение е към дружеството "Българите в Албания".

Много благодарим, че дойдохте в нашето училище. С много труд отворихме тази стая да учим български език. От години подготвям ученици, докторанти и студенти, за да ходят в България да учат. Благодарим за вашата подкрепа, за подкрепата от посолството и от българското министерство на образованието, обърна се към Йотова Микел Ценай, преподавател в българското училище.

Вицепрезидентът благодари на дружеството "Българите в Албания" и на българската общност за поканата. Това е третият ден от посещението на вицепрезидента в Албания в навечерието на преброяването там - първото, откакто българското малцинство е признато в страната.

"Сега от всички от нас зависи да защитим този статут, който дава много възможност както на албанските власти, така и на институциите в България, да можем да правим съвместни проекти. Вие сте нашият естествен мост между двете страни. Училището трябва да се разшири и да се намери нова база, защото всяка година децата се увеличават все повече", каза Йотова в препълнената стая на училището.