На преброяването в Македония българите не са 3504, а 1 073 299 или 54,25% от населението. Искам да погледнете внимателно тази карта. Тя показва трите официално признати български малцинства - в Сърбия, Косово и Албания, както и неофициално признатото все още за българско, но отбелязвано като "славянско" в Гърция. Въпросните "славяни" си говорят на чист български. Това пише в страницата си във Фейсбук Кристиян Шкварек, от групата на Европейските консерватори и реформисти.

"Забелязвате ли нещо? По един особено "странен" начин българите обграждат република "Северна Македония". Същевременно Скопие обяви, че наскоро проведеното преброяване в страната им е отчело едва 3504 българи. 3504 - нищо. Повече открито заявени българи има във всяко едно от тези червени петна, които виждате на картата. Вътре в самата Македония - йок", споделя още Шкварек.

Според него всичко е много странно.

"Може би няма на света друг подобен случай. Пък възможно ли е българите така да сме се разселвали през историята, че специално да сме обграждали почти с пълна педантика границите на бъдещата "Северна Македония", без да влизаме вътре?

Естествено, че не. Просто отговорът е, че на преброяването в Македония българите не са 3504, а 1 073 299 или 54,25% от населението. Всички, определили се като "македонци". Затова малцинствата ни толкова прецизно "прегръщат" Македония от всички страни - защото самата тя е регион, в който българите преобладават. Исторически, през 20-ти век, и сега. Единствено и само тази позиция може да бъде отговорна национална политика на София. Всичко друго е предателство. А с безпардонното приемане на Северна Македония в ЕС, което сегашната власт подготвя, това предателство ще бъде окончателно и безвъзвратно формализирано", споделя още той.

В същото време Националният координационен орган (НКО) за преброяването на турския народ в Република Северна Македония не признава и не приема обявените бройки и проценти за турците в преброяването и ги определи като нереални, съобщава телевизия Телма, цитиран от БТА.

НКО смятат, че по време на процеса многократно са изразявали недоволството си относно методологията, недостатъците при преброяването, недостатъчния брой турци преброители и инструктори, прекъсване и нефункциониране от дни на приложението за преброяване в страната и в чужбина, проблемите с превода и недостатъците на софтуера, недостатъчната информираност на населението за преброяването, натиска и манипулациите на терена и факта, че много граждани не са преброени.

О НКО казват още, че са информирали за това всички компетентни институции, но исканията им са били пренебрегнати и игнорирани. Оттам смятат, че правата на турския народ, който е един от държавотворните народи в Република Северна Македония и е равноправен с другите, са накърнени.

НКО е съставен от всички турски неправителствени организации в Република Северна Македония, политически субекти на турската общност, изтъкнати турски интелектуалци и влиятелни личности от турската общност в страната.