Турското министерство на външните работи съобщи, че не признава данните от преброяването в Република Северна Македония (РСМ), които бяха оповестени в сряда от Държавния статистически институт.

Говорителят на министерството призова властите в Скопие да се отнесат сериозно към поставените въпроси относно достоверността на преброяването от турската общност в страната.

Късно снощи Демократическата партия на турците (ДПТ) в Северна Македония обяви, че не приема официалните резултати от преброяването на населението в страната. Според партията на Бейджан Иляс, независимо от факта, че броят на турците в РСМ бележи ръст в сравнение с предишното преброяване отпреди 19 години, то е "далеч от истината" и те няма как да бъдат приети от "ДПТ, както и от турския народ в страната".

"Самият факт, че 132 260 души са отказали да съобщят етническата си принадлежност хвърля сянка върху преброяването", подчертаха от партията.

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски също оопредели "преброяването като непълно", съобщава БНР.

Българските сдружения и политическите партии също оспориха достоверността на данните разпространени в присъствието на премиера Димитър Ковачевски. Според данните на Държавния институт по статистика българите в РСМ са едва 5304 души.