Към момента четири политически формации могат да имат свои представители в следващия състав на Европейския парламент - това са ГЕРБ, "БСП за България", ДПС и ВМРО-БНД - показва прогноза на "Екзакта Рисърч Груп" дни преди вота в неделя.

Това е поредната социологическата агенция, която в последните дни дава отново преднина на управляващата партия пред левицата, след като в началото на кампанията позициите бяха разменени заради имотните скандали във властта.

Според "Екзакта" за ГЕРБ биха дали гласа си 32.4 на сто от заявилите, че ще гласуват, за БСП - 27.3 на сто, за ДПС - 13.3 процента, за ВМРО-БНД - 6.5 на сто.

Прогнозата е за 7 мандата за ГЕРБ, 6 - за социалистите, 3 - за ДПС, и 1 - за ВМРО.

"Воля -Българските Родолюбци" биха получили 4.5 на сто, "Демократична България" - 4.3%, "Атака" и "Патриоти за Валери Симеонов" по 2 на сто, а "Коалиция за България" (АБВ и други партии - б.р.) - 1.8%.

ГЕРБ и БСП влязоха в кампанията с близки резултати. Интригата между двете големи партии привлече почти изцяло общественото внимание. С разгръщането на кампанията ГЕРБ успя да вземе преднина, да повиши резултата си и да изпревари БСП, коментират анализаторите. При този тренд може да очакваме ГЕРБ да печели подкрепа до самия изборен ден. Това, с колко ГЕРБ ще спечели вота пред БСП, в крайна сметка ще зависи и от избора на нерешилите и колебаещите се.

Данните на "Екзакта" показват още, че евровота се възприема като по-важен от избирателите на ГЕРБ, отколкото от тези на БСП. 54 на сто от избирателите на управляващата партия заявяват, че евроизборите са важни лично за тях, докато това твърдят 45% от избирателите на БСП.

Равни дялове - от по 42 на сто от избирателите на ГЕРБ и на БСП възнамеряват да гласуват преференциално.

Редица преки и косвени индикатори, използвани в последните изследвания на "Екзакта", показват, че на 26 май е най-вероятно да гласуват около 2 млн. избиратели или очакваната избирателна активност е в рамките на 26-32%. В столицата активността ще бъде по-ниска от средната. Извънредни събития и обстоятелства в дните до вота могат да отблъснат или да привлекат още избиратели, уточняват социолозите.

Прогнозата е изготвена на базата на национално представително проучване проведено в периода 18-22 май 2019 г. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни българи, в 125 гнезда, в 91 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано интервю "лице в лице". Изследването е независимо от външно финансиране и е реализирано със собствени средства на "Екзакта Рисърч Груп". Максималната грешка при 50-процентните дялове е около +/-3%.