Европейската комисия опроверга днес съобщения в медиите, че води срещу България разследване, свързано със санкциите на ЕС срещу Русия заради военното нападение над Украйна, предаде кореспондентът на БТА в Брюксел. Вчера европейското издание "Политико" написа, че ЕК ще поиска обяснения от страната ни заради данните за износ на руски петрол чрез рафинерията в Бургас.

"В контакт сме с българските власти по приложението на европейските санкции така, както и с останалите държави от ЕС. Нямам какво да кажа изобщо за предприето разследване", заяви днес говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпроси. "Обичайният начин, по който действаме по повод приложението на санкциите, е да работим в сътрудничество и съгласувано с държавите от ЕС", добави той. "В момента не се води процедура", повтори говорителят.

"ЕК е защитник на европейското законодателство и, ако някога държава от ЕС не спазва европейското право, има наказателни процедури - това е принципен отговор", посочи той. "Засега не водим процедура. В контакт сме с националните власти за еднаквото прилагане на санкциите", обобщи говорителят.

Вчера авторитетното европейско издание "Политико", позовавайки се на анонимен източник, написа, че Европейската комисия ще поиска обяснения от България, след като стана ясно, че руската компания "Лукойл" се е възползвала от вратички в санкциите на ЕС, за да спечели 1 милиард евро за военните нужди на Кремъл.

То публикува разследване как от бургаската рафинерия на "Лукойл" са натрупали печалбата чрез дерогацията, позволяваща на страната ни да продължи да внася руски суров петрол до 31 декември 2024 г.

Авторите на статията Виктор Джак и Джорджо Леали посочват, че България се е възползвала от обстоятелството, че е получила изключение от общата забрана за внос в ЕС на руски петрол и е позволила милиони барели руски петрол да достигнат до притежавана от Русия рафинерия на нейна територия, която след това е изнасяла различни рафинирани горива в чужбина, включително в страните от ЕС.

"Обръщаме внимание на станалото и помолихме българите да обяснят (действията си)", цитира "Политико" високопоставен служител на Еврокомисията, "пожелал анонимност, за да говори откровено".

Освен приблизително 983 милиона евро, получени от Русия през "вратичката" чрез налози върху производството и износа, тя също така генерира почти 500 милиона евро печалби за собственика на рафинерията "Лукойл", откакто изключението започна да действа на 5 февруари. Това се казва в класифициран анализ, изготвен за българския парламент и видян от "Политико", добавя изданието.