Една от новините, които произведе днес президентът Румен Радев при отчета си за две години встъпване от власт, бе че формира Съвет за стратегическо развитие на България, с участието на интелектуалци и висококвалифицирани специалисти.

Той трябва да разработи и предложи алтернативи на "институционалния блокаж, на икономическия и идеен застой, в който се намира страната". Съставът на съвета ще бъде обявен с указ в идните дни, уточни по-рано държавният глава.

Кой ще влезе в този съвет, подробности не бяха обявени на днешната пресконференция, но първите реакции спонтанно насочиха прожекторите към интелектуалците от Сдружение "Единение".

Потърсихме някои от участниците в наскоро създаденото сдружение, за да разберем доколко обоснователни са предположенията. Насочихме се към четирима от основоположниците на идейния кръг - академиците Антон Дончев, Георги Марков, Благовест Сендов и Стефан Воденичаров. Всички те участваха на Националния сбор за единение през ноември миналата година.

Академик Антон Дончев не демонстрира интерес към темата и отказа да коментира.

Акад. Георги Марков заяви, че научава от нас идеята на президента Радев и засега не е получавал персонална покана от него.

Чухме се и с акад Благовест Сендов, но той също отрече да е бил търсен с предложение да се присъедини към Съвета за стратегическо развитие.

Най-словоохотлив беше бившият директор на БАН акад. Стефан Воденичаров. И той обаче заяви, че на този етап плановете му са различни.

"Към мен никой не се е обръщал официално по този въпрос, а и да има такава покана, аз съм ангажиран в "Единение" и продължаваме нашата работа там за създаване на структури в страната. Доколкото разбирам от вас, Съветът ще касае главно икономическото състояние на страната, докато при нас нещата са в по-малко в друг ракурс. Ние говорим първо за единение на българите помежду си, за дългосрочни програми за развитие във всички области не само в икономиката, културата, здравеопазването, демографията. Ще видим кои хора е поканил президента. Хубаво е, че създава такъв съвет", коментира академик Стефан Воденичаров.

Той уточни, че като цяло "Единение" също няма подобна покана отправена. "Не може едно цяло движение с вече 41 организации, които са ни подкрепили да получи подобна покана. Съветът ще бъде явно от един по-малък брой хора, които си е подбрал президента да го съветва по тези въпроси", смята акад. Воденичаров.

Той не изключи обаче да бъдат поканени хора от "Единение", като уточни, че "всеки си е свободен да си избере посоката, има си собствени разбирания и виждания". Но добави: "Аз не виждам по някакъв начин да се пресичат нашите цели. Колкото хора в България започват да мислят, че трябва да се прави нещо положително, е добре дошло. Виждате - ние от четири години говорим за национални цели, една партия направи такова нещо, друга партия говори по друг начин пак за дългосрочни цели, добре че тези хора прихващат нещо. Но много бавно се развива този процес".

В отговор на въпрос: "Като че ли президентът прегърна вашата идея за единение...", Воденичаров заяви: "Има и нещо друго. Той направи първата крачка за помирение, което не бе добра крачка, защото помирение трудно би могло да има след сто години противоборство. Ние от "Единение" се надяваме, че общите ни действия в едни дългосрочни програми ще ни единят, а не други неща", посочи Воденичаров.

Стефан Воденичаров съобщи, че утре се събират представителите на 41 организации в "Единение", за да бъдат определени областните координатори и да си направят програмата за посещенията в страната. В други ден ще посетят областите - Сливен, Стара Загора, Нова Загора.

"Нашата програма си върви. Предлагаме паметника на Аспарух да бъде построен до Двореца срещу бившия мавзолей и цялостно преустройство на този площад, което е внесено вече в Софийския градски съвет. Правят се структурите в страната, за да може националните цели да бъдат припознати от повече хора. Бягаме от политика и административни структури", каза Сендов.

Едно е ясно - съветът ще има консултативни функции и не е облечен във власт. Той ще може единствено да дава идеи за политики. Дали ще успее по този начин да постигне единение на политики в областта на икономиката и други сфери, дали точно този съвет ще прерасне в политически проект, ще покаже бъдещето.