Бившият депутат от 47-ото и 48-ото Народно събрание от парламентарната група на "Възраждане" Ангел Георгиев е задържан и удрян от македонски гранични полицаи на ГКПП "Деве Баир". Арестувани са още двама българи, съобщиха от вътрешното ведомство на Скопие.

34-годишният политик пусна клипове в профила си във Фейсбук, от които се виждат колоните от чакащи автомобили. 

Повече от 100 леки коли и десетки камиони бяха блокирани на границата между граничните пунктове "Гюешево" и "Деве баир". Пътуващи за честването на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев също бяха сред спрените на границата автомобили.

След като гражданин се приближава към Ангел Георгиев и се оплаква, че човек от автомобил с българска регистрация е въведен в сградата на граничната служба, бившият народен представител прави опит да потърси информация за причината. Униформени служители се приближават към него със заповед да спре телефона, той отказва и се вижда борба.

Освен Георгиев, още поне двама българи са отведени от македонските гранични полицаи във вътрешно помещение. 

На записа се чува ясно как един от тях заплашва: "Един, ако мръдне, главата ще извъртиш. Ясно ли е?". На кадрите обаче не се виждат лица, тъй като камерата е насочена към пода. 

Случаят предизвика реакция и от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, който написа в профила си във Фейсбук:

"Това вече не е провокация на хулигани или опозиционни партии в Македония. Това е откровена нагла провокация от страна на правителството на Македония". 

 

Междувременно от Министерството на вътрешните работи на Република Северна Македония съобщиха, че трима български граждани са задържани около 12.45 часа на граничния пункт "Деве Баир" заради нарушаване на обществения ред. 

"Г.З. (35 г.), А.Х. (50 г.) и Р.Х. (54 г.), български граждани, които първоначално са извършили вербална агресия, използвайки "груби и непристойни думи", а след това са се опитали да нападнат физически полицаите, извършващи служебни действия, при което са задържани и се работи по пълното изясняване на случая", се казва в официалното съобщение.