Зам.-председателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски (ДБГ) призна миналата седмица, че доверието между РБ и ГЕРБ е доста влошено след приемането на орязаните промени в Конституцията и оставката на правосъдния министър Христо Иванов. 

Националното ръководство на ДСБ обяви в събота, че снема политическото си доверие от правителството и реши да напусне парламентарното мнозинство. Петър Москов остава здравен министър и член на партията, но напуска заместник-председателското място.

Очаква се партиите от Реформаторския блок да излязат с общо решение във вторник.

"Факт е, че за съжаление, това, за което се бяхме договорили, този проект, под който бяхме се подписали всички заедно, беше така да се каже денонсиран от другите политически сили и от основния ни партньор. Да твърдим, че това означава задълбочаване на доверие, очевидно е неистина", коментира Зеленогорски.

Той добави, че от РБ искат да получат гаранции от ГЕРБ за това дали доверието между тях може да бъде изградено отново и "дали няма да ни изненадват втори или трети път по този начин".  

"Без съдебна реформа, без гаранции, че съдебна реформа ще има и че сенчестите групировки в България ще бъдат избутани от политическата среда, аз лично няма да участвам", заяви преди дни Зеленогорски.

В неделя заместник-председателят на "Демократи за силна България" (ДСБ) Атанас Атанасов обяви пред БНР, че ще предложат и на останалите партии в Реформаторския блок да излязат в опозиция:

"Оттук нататък Петър Москов е министър в правителството на Бойко Борисов и нищо повече. Всички очакваха от него другото действие, а именно да излезе в опозиция. Няма да хвърлям камък по Петър Москов, макар че заслужава дърво."  

Лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че "би било много зряло", ако останалите партии в Реформаторския блок вземат решение като това на ДСБ - министрите им да останат в кабинета, а подкрепата за управлението да бъде оттеглена. По думите му това ще позволи Реформаторите да се консолидират като единна сила.

Премиерът Бойко Борисов разтълкува поведението на ДСБ като начало за предизборна кампания за президентския вот от страна на Радан Кънев. Борисов коментира, че от негова страна стабилността няма да бъде нарушена, а нови избори през зимата няма да донесат нищо добро.