На 9 ноември е подписан договор за доставка на 10 двигателя РД-33, серия 2. От тях новопроизведените двигатели РД-33, серия 2, са четири броя и те са с над два пъти по-голям летателен ресурс, посочват от ведомството.

Изпълнителят ще извърши доставката на първите два ремонтирани двигателя до 30 април 2017 година, а оставащите ще бъдат доставяни на всеки месец по два броя.

С реализацията на договора се поддържа летателната годност на изтребителната авиация на България и същевременно с това да продължи процеса за придобиването на нов тип боен самолет, се казва още в официалното съобщение.

Новият договор за доставка на двигатели ще даде възможност да се възстанови летателната годност на още 5 самолета МиГ-29 през следващата година.
Така се осигурява изправна бойна техника и по-добри условия за обучение и поддържане подготовката на бойните пилоти.

На заседание на кабинета миналата седмица стана ясно, че за Министерството на отбраната са определени почти 15.5 милиона лева за ремонтиране на изтребителите МиГ-29.

Сключили сме договор за ремонт на двигатели на изтребителите ни МиГ-29 с руския консорциум РСК МиГ. Това стана ясно и от думите на премиера Бойко Борисов вчера.

Постигнато е споразумение наши бойни самолети да се ремонтират в откупения от държавата завод "Авионамс" (бившия авиоремонтен завод "Георги Бенковски" от дружеството ТЕРЕМ в Пловдив), посочи още премиерът в интервю.

Изключително съм щастлив, че с модернизацията на авиационната техника, за което има предвидени 400 милиона лева, се дава възможност ВВС не само да не се приземи, но и да продължи да работи и да се развива, коментира министърът на отбраната Николай Ненчев. Той добави, че двигателите ще бъдат доставени от българска фирма, която има необходимите лицензи и пълномощия за това от РСК МиГ. По думите му в най-скоро време предстои да се организира широко обществено обсъждане по отношение на придобиване на новия многоцелеви самолет.

Доставката на новите двигатели ще даде възможност за увеличаване на нальота на летателния състав, а с това и повишаване на тяхната летателна подготовка, за по-надеждно носене на бойното дежурство по ер полисинг и за участие в международни и двустранни тренировки и учения, планирани за следващата година, добави командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.