Двама ключови кандидати за еврокомисари - Дидие Рейндерс и Елиза Ферейра, съответно представители на Белгия и Португалия, ще бъдат подложени на проверки за нарушаване на закони в своите страни. Новината за проверките за тях излиза в навечерието на изслушването и одобрението им в Европейския парламент. Рейндерс е предложението на новия председател на ЕК Урсула фон дер Лайен за комисар по правосъдието, а Ферейра - за комисар, отговарящ за реформите в европейските страни. В нарушението на португалката има и българска връзка.  

Замесен ли е Дидие Рейндерс в корупция и пране на пари

Белгийската прокуратура потвърждава, че води предварителна проверка по твърденията, че вицепремиерът Дидие Рейндерс е замесен в корупция и пране на пари, съобщиха днес местни медии, цитирани от БТА. Рейндерс е предложен за следващ европейски комисар по правосъдието и предстои да положи изпит пред евродепутатите.

Медиите отбелязват, че подателят на сигнала е съобщил името си, след като първоначално държеше да остане анонимен. Изобличителят е бивш служител на контраразузнаването, където е работил от 2007 до 2018 година. Той е заявил, че повдига въпроса сега, защото ако Рейндерс бъде избран за еврокомисар, разследването ще бъде затруднено.

Според подадените данни Рейндерс е заподозрян в съучастие във взимането на подкупи за обществени поръчки. Твърди се, че получените средства били "изпирани" през кухи фирми, регистрирани в райони с особено данъчно законодателство. Според твърденията средствата били оправдавани с печалби от продажбата на произведения на изкуството на завишени цени.

От появата на тези обвинения Рейндерс и неговите адвокати отричат дори да знаят за водено следствие. Прокуратурата уточнява, че предварителната проверка може да завърши с повдигането на обвинение, но е възможно и да бъде прекратена заради липсата на достатъчно улики.

Очаква се Рейндерс да бъде изслушан пред комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент през октомври. Ако той премине успешно изпита, ще отговаря за изготвянето на годишните доклади на ЕК за върховенството на закона в държавите от ЕС.

Обстоятелствата около Рейндерс напомнят за случая с белгийския еврокомисар (2010-2014 г.) Карел де Гухт, обвинен от анонимен източник две години преди да заеме поста си в ЕК, че е участвал в неправомерна продажба на акции. Първоначално прокуратурата отказа да повдигне обвинение, но по-късно бе предприето разследване, довело до оправдателна присъда заради технически пропуски на следствието. Едва през май тази година Де Гухт и неговата съпруга, съдия в първоинстанционен съд, бяха осъдени за укриване на данъци с използването на документи с невярно съдържание.

Има ли конфликт на интереси при Елиза Ферейра

Елиза Ферейра, предложена от Португалия за следващ еврокомисар за сближаването и реформите, е проверявана за конфликт на интереси, потвърди днес говорител на Европейската комисия.

Ферейра, както и останалите кандидати за еврокомисари, са изпълнили задължението си да внесат в Европейския парламент заявления за конфликт на интереси преди да бъдат изслушани. По думите на говорителя Ферейра е потърсила съдействието на правния отдел на ЕК по част от съдържанието на подаденото заявление.

Според съобщения в португалски медии има съмнения, че Ферейра е облагодетелствала финансово съпруга си, докато е била в управата на националната банка.

Евродепутатът Мари Тусен написа в Туитър, че Ферейра е регистрирала автомобила си в България, за да избегне по-високи данъци.

Ако бъде одобрена, Ферейра ще отговаря за средствата на ЕС за сближаване и регионално развитие.

По-рано днес социалистите в ЕП настояха за промяна в разпределението и наименованията на отговорностите на бъдещите еврокомисари. Те отбелязаха и че съществуват противоречиви сведения за някои от предложените имена.

Групата "Обнови Европа" (либералите) настоя за изслушвания на бъдещите еврокомисари "на равна нога". Тази парламентарна група изрази особена чувствителност по въпросите за конфликта на интереси и почтеността.