Предложената от Румъния за пост на еврокомисар Рована Плумб не е преминала първия тест. Комисията по правни въпроси е повикала бившата министърка на европейските фондове Рована Плумб на извънредно изслушване в четвъртък, 26 септември. Това съобщи на страницата си във Фейсбук румънският евродепутат Зигфрид Мурешан, който е член на опозиционната Национално-либерална партия, съобщава информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА.

Мурешан съобщава, че Комисията по правни въпроси е поискала извънредно изслушване на румънската кандидатка от управляващата Социалдемократическа партия заради "противоречиви информации в имотните й декларации".

Членовете на Комисията по правни въпроси са тези, които трябва да проучат имотните декларации на предложените кандидати. Спрямо кандидатката на Румъния те имат въпроси във връзка с няколко финансови транзакции, които може да представляват потенциален конфликт на интереси, пише днес "Политико".

Френският евродепутат Мари Тусен, която е член на тази комисия, е заявила, че някои кандидати са подали имотни декларации, които не съответстват на подадените по-рано и затова са им поискани обяснения. В случая на Рована Плумб "има съществено разминаване между декларацията, подадена в Румъния, и тази, подадена в Брюксел", е заявила Тусен.

По-конкретно Плумб не била декларирала два заема на стойност близо един милион евро. "Политико" я цитира да казва, че не е отбелязала заемите, защото смятала, че не е задължително. Изданието припомня, че в Румъния Плумб е заподозряна по случай на корупция от 2017 г. Според обвинението тя е помогнала на бившия лидер на социалдемократите Ливиу Драгня в незаконна имотна сделка с остров на река Дунав. Драгня е в затвора от месец май.

Румънският парламент отказа през 2017 г. да й отнеме имунитета, с което принуди антикорупционната прокуратура да закрие делото.

Изслушванията на предложените за комисари са насрочени в периода 30 септември - 8 октомври, а новата Европейска комисия трябва да встъпи в длъжност на 1 ноември. Изслушването на Рована Плумб в комисията, отговаряща за транспорта, е насрочено за 2 октомври. Необходимо е преди това обаче Плумб да получи зелена светлина от Комисията по правни въпроси, пояснява Зиаре.

Според евродепутата Зигфрид Мурешан "Рована Плумб прави Румъния за смях на европейско равнище".

Въпроси около семейното имущество продължават да хвърлят сянка и върху хърватската кандидатка за ЕК Дубравка Шуица, пише "ИЮ Обзървър", цитиран от БНР. Според декларацията ѝ имуществото на бившата кметица на Дубровник и бивша учителка е в размер на 5 млн. евро.

Дубравка Шуица, която е член на Европейския парламент, е предложена за ресора "Демокрация и демография". Дубравка Шуица ще ръководи от страна на ЕК и работата по Конференцията за бъдещето на Европа.

Вече исахме, че други двама ключови кандидати за еврокомисари - Дидие Рейндерс и Елиза Ферейра, съответно представители на Белгия и Португалия, пък ще бъдат подложени на проверки за нарушаване на закони в своите страни. Рейндерс е предложението на новия председател на ЕК Урсула фон дер Лайен за комисар по правосъдието, а Ферейра - за комисар, отговарящ за реформите в европейските страни.