Темата на вота, свързан и с последния доклад на Европейската комисия, е "провалът на правителството в областта на правосъдието и вътрешните работи" и бе внесен от БСП, ДПС и независими депутати.

Дебатите ще бъдат във вторник. Още в началото им чрез декларация от ДСБ ще призоват "много мотивирано" партньорите си от СДС в ПГ на Синята коалиция също да се включат към своеобразния "бойкот", обясни зам.-председателят на партията Радан Кънев. От партията обаче уточниха, че това не е подкрепа за ГЕРБ.
Надяваме се на подкрепа от СДС и новите му лидери, каза на пресконференция Петър Москов, член на националното партийно ръководство на ДСБ.
Решението да напуснем пленарната зала не е индиректна подкрепа за ГЕРБ, такава не може да има към политика, която се е провалила, категоричен беше той.

Според ДСБ, двете последователни правителства, критикувани в доклада на ЕК по правосъдие и вътрешен ред, са вкарали мафията в ЕС, а не българските граждани в Европа. Мониторингът не може да въведе европейски правила на правосъдие у нас, а Евросъюзът няма други инструменти. Затова, смятат от ДСБ, е необходимо национално съгласие българските граждани да влязат наистина в Европа.
Няма да участваме във вота и защото смятаме, че такова съгласие в 41-то Народно събрание няма, подчерта Кънев. По думите му този вот е необходим на БСП, за да критикува ГЕРБ, и на ГЕРБ, за да прехвърли отговорността върху социалистите и тройната коалиция.

Кое управление от двете е по-лошо е тяхна работа, ние няма да участваме, коментира Петър Москов.
Според ДСБ, изходът е в нов политически вот, а тъмносините със сигурност ще влязат в новия парламент, заяви още той.

Партия "Атака" обяви междувременно, че няма да подкрепи кабинета в искания от БСП и ДПС вот на недоверие. Националистите искат незабавна оставка на правителството и сформиране на нов кабинет на национално съгласие.

Това е едно нестандартно решение, но то е продиктувано от нестандартната ситуация. Става дума за това, че трябва да се мобилизира целия потенциал на нацията, за да може да се справи с двете предизвикателства, които очевидно ГЕРБ не може да пребори – едното е икономическата криза и последствията, т.е. обедняването на хората, второто е тероризмът, на който сме свидетели последните дни, коментира по БНР Венцислав Лаков от "Атака".

Идеята е да се направи едно правителство на националното съгласие, което да включва парламентарните и извънпарламентарни сили. Това може да бъде направено с мандата на ГЕРБ, защото по Конституция най-голямата парламентарна група получава мандат за съставяне на правителство, обясни Лаков.