Темата е "провалът на правителството в областта на правосъдието и вътрешните работи". Под искането са се подписали 74 депутати, предаде БТА.

Преди 2 дни, когато в медиите бе оповестена чернова на новия доклад на Европейската комисия, лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че левицата ще внесе вот на недоверие, тъй като "по-убийствен като политическа оценка доклад за България не е имало за петте години механизъм в областта правосъдие и вътрешен ред".

Докладът действително е убийствен, заяви Станишев и вчера, след като бе представен официалният доклад на ЕК.
"Спомнете си с какви обещания дойде ГЕРБ - първо, че ще пребори организираната престъпност и корупцията и това е основно обещание; второ, че ще вкарат България в Шенген; трето, че ще стане България член на Еврозоната. И трите обещания са провал", възмути се лидерът на социалистите.

Моделът ГЕРБ е изчерпан, заяви Лютви Местан от ДПС. "Точно това послание на ЕК може да се чете във факта, че следващият доклад ще бъде не юли на 2013-а, а в края на 2013-а. Изглежда, че ЕК не иска да оценява това правителство. Следващата оценка няма да бъде на това правителство, а на следващото правителство, което ще управлява България", добави той вчера.

"Новите безпощадно критични оценки в доклада на Европейската комисия относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка само потвърждават констатираните още преди година системни дефекти на управлението. В този смисъл, последният доклад на Европейската комисия се явява вече и европейска оценка за провала на ГЕРБ", пишат депутатите в мотивите за искането за вот на недоверие.

Междувременно президентът Росен Плевнелиев обяви, че свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на 26 юли от 10.00 часа по темата за Механизма на сътрудничество и оценка на ЕК.
Като извънредна точка ще бъде разгледана ситуацията около атентата в Бургас.