Парламентарната група на ГЕРБ-СДС внесе тази сутрин в деловодството на Народното събрание проект на решение за гласуване на вот на недоверие към Министерския съвет на България с министър-председател Кирил Петков. Партията ще проведе и консултации в НС.

"Вотът е за провала на правителството във финансово - икономическата политика. Под документа се подписаха всичките 59 народни представители от ПГ на ГЕРБ - СДС", пише в съобщението.

Партията депозира и промени в Изборния кодекс, които да върнат хартиената бюлетина наред с вота на машините, като настоява проектът да бъде разгледан още тази седмица.

"Освен, че вече официално нашата парламентарна група с 59 подписа внесе вота на недоверие за финансово-икономическата политика към правителството на Кирил Петков в деловодството на Народното събрание, снощи внесохме промени в Изборния кодекс. Абсолютно убедени сме, че трябва да дадем възможност на българските граждани на предстоящите предсрочни избори да гласуват не само с машина, но и с хартиена бюлетина", заяви в кулоарите на НС председателят на групата Десислава Атанасова.

"Нещо повече, дори сме предложили в програмата за тази седмица на Народното събрание да бъде разгледан онзи законопроект на БСП, който някак странно вече два месеца престоява в чекмеджето на председателя на правната комисия от "Продължаваме Промяната", добави Атанасова.

"За нас е абсолютно необяснимо как коалицията, част от която внася такъв законопроект, другата част да не допуска за разглеждане и обсъждане темата в детайли", вметна тя.

По този повод в пленарната зала шефът на ПГ "БСП за България" Георги Свиленски я обвини, че внася интрига в мнозинството.

"Г-жо Атанасова, престанете да интригантствате", реагира Свиленски. Соцдепутатът посочи, че за социалистите на първо място по важност са трте бюджета - на ДОО, НЗОК и макрорамката на държавата. След това по важност той подреди задачата "да отхвърлим внесения от вас вот на недоверие".

"И чак след това да се занимаваме с Изборния кодекс", който, уверявам ви, в момента, в който правилникът позволява, ще поискам той да бъде включен в дневния ред", отговори Свиленски на ГЕРБ.

От ГЕРБ-СДС поискаха промените да бъдат втора точка в програмата. Предложението беше подкрепено и от ДПС.

"Намираме се в една такава ситуация, в която изборите чукат на вратата", коментира той. "Така или иначе, избори ще има, съвсем нормално е в тази политическа ситуация да бъдат разгледани две важни теми, едната е бюджетът - какво може да се направи за хората и за бизнеса, и другата е да се разгледат правилата, с които ще отидем на избори", допълни Карадайъ.

"Тъй като няма доклад, а не са изтекли и сроковете за внасяне на такъв, предложението е недопустимо", отказа да се гледа Изборният кодекс председателят на Народното събрание Никола Минчев.

 

ДПС са готови да подкрепят вота на недоверие, който внасят от ГЕРБ заради финансите на държавата и икономическата политика на кабинета, стана ясно по-рано от думите на Йордан Цонев на влизане в парламента, както и от коментара на колегата му Хамид Хамид. 

"Въобще не може да се изненадате от това. Не се съмнявйте, че ще подкрепим вота", каза пред бТВ Хамид в отговор на въпроса каква ще бъде позицията на ДПС. "Има основание (б.р. - за вот на недоверие срещу правителството) във всички възможни сфери, включително и в моралната", заяви и зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

"Днес ще се запознаем с мотивите, ще участваме в консултациите, но решението ни няма да ви изненада", добави той.

"Аз съм разпознаваемо лице и никога не било толкова хора да ме спират и да ме питат не дали, а кога ще ги махнете тези", каза още Цонев.

"Първо да се запознаем с мотивите на вота. Наистина, тотален провал в икономическата сфера. Всички показатели сочат за това, че правителството е провалено. То така си наглася числата и си измисля тези данни, а инфлацията е вече почти 25%. Нека да видим реалните числа. Ситуацията е повече от тежка, цените на храните се увеличават непрестанно", коментира и Хамид Хамид.

Предстоят консултации на ГЕРБ с ДПС, "Възраждане" и ИТН, съобщи Томислав Дончев, а Тома Биков съобщи, че очакват подкрепа и от партията на Костадин Костадинов за вота.

"Очаквам ДПС и "Възраждане" да подкрепят този вот на недоверие. Нас ни е грижа за българската политическа система. Аз като казвам, че има риск от разпад на системата, не го казвам, за да драматизирам", предупреди Биков по бТВ.