"Очакваме Радан Кънев, след като е казал А, да каже и Б, и В, и да изпълни задълженията си по Конституция и законите на България, като сезира компетентните власти кои точно лица, икономически кръгове и прочие са упражнили натиск върху реформаторите при назначенията във втория ешелон на изпълнителната власт", заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Станислав Анастасов в изказване в пленарна зала.

Повод за него е изказването на съпредседателя на ПГ на Реформаторския блок преди 2 дни, че веднага щом е станал депутат, е усетил огромен натиск за назначения и корупция. Преди това заяви, че хора на ДПС няма да има на политически позиции, които не са конкурсни - това се отнася както за областни управители, така и за зам.-министри и шефове на агенции.

Анастасов обясни, че от ДПС приветстват доблестта на Кънев да даде гласност на "тези тежки, порочни явления на българския политически живот" и припомни, че според Наказателния кодекс склоняването към корупция чрез търговия с власт е тежко престъпление, което се наказва с лишаване от свобода.

Депутатът каза още, че е дълг на всеки български гражданин, особено, когато е овластен, е да не укрива престъпление, защото укриването на такова тежко престъпление също е престъпление и се наказва с лишаване от свобода.

Анастасов заяви, че обществото трябва да е наясно какви интереси се опитват да обградят новото управление.

"Ако не се огласят подробни данни, ще приемем, че тези изявления на Радан Кънев са имитация на прозрачност. Половинчатата Ви теза, г-н Кънев, без конкретни имена, Ви оставя в сянката на задкулисието. Излезте от там", призова Станислав Анастасов.

"Днес в ‪#‎43НС‬ от ДПС посветиха 10 мин. време на групата за лична атака срещу мен. Явно борбата ни с влиянието им в изп. власт дава резултат", написа по-късно в Twitter Кънев.

Според него е обичайно политическите сили преди избори да обещават, че няма да има политически назначения в администрацията, както и веднага да забравят това обещание.
Обичайно било и да обещават разследване и отстраняване на корумпирани чиновници, а след изборите да се договарят с тях и да се възползват от вече създадени корупционни схеми. ‪

"#‎РБ‬ няма да влезе в този коловоз. Аз ще се боря до последно да не влезем. Разбирам чудесно, че това ще ми навлече не само атаките на ДПС, но и вътрешно напрежение в Блока и дори в нашата собствена партия. Струва си да удържим тези атаки и напрежения - само така ще получим доверието, което наложителните политически компромиси разколебават", добавя Кънев.