"ДПС Доган" съобщи, че Централното оперативно бюро (ЦОБ) на ДПС е взело решение да изключи от партията Делян Пеевски, Халил Летифов, Искра Михайлова-Копарова, Йордан Цонев, Хамид Хамид, Станислав Анастасов, Радослав Ревански, Ертен Анисова. Решението е взето на на заседание на ЦОБ, ръководено от почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган.

Наред с това, ЦОБ е решило да освободи Делян Пеевски като председател на ДПС, да освободи като заместник-председатели и членове на ЦОБ Халил Летифов, Станислав Анастасов, Искра Михайлова-Копарова, Йордан Цонев, да освободи Хамид Хамид и Радослав Ревански като членове на ЦОБ, както и да предложи Ертен Анисова да бъде освободена като заместник-председател на ПГ на ДПС.

Взето е решение за освобождаване на редица областни председатели на ДПС. Утвърдение са и нови образци на печати на ДПС и са анулирани предходните образци на печати.

Последва отговор на Делян Пеевски, който заяви, че е "...имало сбирка на отцепници от ДПС, които са изключени от парламентарната група", а след като се опитали "да откраднат марката ДПС", са загубили и "партийното си качество".

Пеевски определи действието като противоуставно - на хора, "които живеят в паралелния свят на приказките от сараите". "Тези хора трябва да разберат едно - това е европейска България и в нея всичко се случва по закон", заявява Пеевски.

Решенията от днешното заседание на ЦОБ подлежат на обжалване пред Централната контролна комисия на ДПС. 

В сряда, 10 юли, почетният председател на ДПС Ахмед Доган призова за оставките на Делян Пеевски и на петима други членове на ръководството на ДПС (за отстраняването на които взе решение ЦОБ днес).

По-късно същия ден Пеевски отговори, че няма да се откаже и няма да предаде хората, които са му гласували доверие.

"Не съм предател! Никой не може да спре Новото начало!", заяви тогава Пеевски.

Доган призна, че партията е в сериозна криза, породена от системно неспазване на Устава на ДПС, от грубото погазване на решенията на последната Национална конференция на ДПС през февруари, както и от бруталното отношение към членовете на централните ръководни органи, към депутатите на ДПС, към областните и общински структури на партията, отбеляза тогава почетният председател.

Пеевски продължи словесната престрелка, като каза, че "така поднесено нещо, изпратено от група фракционери, буди основателно съмнения за своята автентичност. Но! Дори и да е така, какво се случва?", заяви той. "Реминисценции от отминали времена, в които "отгоре" с един телефон или един факс са заличавани групи хора, структури и персони. Това ли е апотеозът на борбата за демокрация, права и законност или авторитарен похват, несъвместим с правовата държава", коментира тогава Пеевски, цитиран днес от БТА.

На следващия ден парламентарната група на ДПС взе решение за изключване от състава си на 17 народни представители - Ализан Яхова, Анджей Джандев, Валентин Тончев, Джевдет Чакъров, Едис Даудов, Ердуан Мехмед, Ешереф Ешереф, Левент Мемиш, Марио Рангелов, Мехмед Салим, Павлин Кръстев, Севим Али, Тимур Халилов, Фатме Рамадан, Хабибе Расим, Хайри Садъков и Юсеин Вейселов.

Месец и половина по-късно, "ДПС Доган" изтъква, че системното нарушение на устава на партията на горепосочените лица, неизпълнението на решенията на Националната конференция, на колективните органи на партията и на почетния председател на ДПС са поставили пред риск не просто единството на партията, а нейното съществуване с идеите и философията на основателя на партията д-р Ахмед Доган. В съобщението се подчертава, че уставът дава основание на почетния председател и на ЦОБ да върне "нормалното функциониране на партията и на нейните колективни органи и структури, за да се преодолеят тези рискове и партията ефективно и пълноценно да участва в политическия живот на страната".

Разривът се видя на 3 юли при гласуване на проектокабинета на предложения от ГЕРБ за премиер Росен Желязков. От групата на ДПС гласуваха различно въпреки предварително заявената подкрепа. От телевизионно интервю на Рамадан Аталай стана известно, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган е призовал да не бъде подкрепян проектокабинетът на ГЕРБ-СДС.