Централното оперативно бюро на ДПС освободи от поста председател и изключи от партията Делян Пеевски на свое заседание, ръководено от почетния председател Ахмед Доган, съобщи пресцентърът на ДПС. 

Освен Пеевски, от движението са изключени Халил Летифов, Искра Михайлова-Копарова, Йордан Цонев, Хамид Хамид, Станислав Анастасов, Радослав Ревански и Ертен Анисова. 

Летифов, Анастасов, Михайлова и Цонев са освободени и от постовете си на заместник-председатели, а Хамид и Ревански като членове на Централното оперативно бюро.

Следващото решение на ЦОБ е за освобождаването на 10 председатели на областни съвети на партията. Това са: 

  • Ерджан Ебатин – вр.и.д. Областен председател на ДПС Варна
  • Гюнай Далоолу – Областен председател на ДПС Велико Търново
  • Ердинч Хаджиев - Областен председател на ДПС Добрич
  • Тихомир Трифонов - Областен председател на ДПС Монтана
  • Юмер Хамза - Областен председател на ДПС Пазарджик
  • Юксел Расим - Областен председател на ДПС Пловдив
  • Мустафа Мустафов - Областен председател на ДПС Сливен
  • Тунджай Йозтюрк – вр.и.д. Областен председател на ДПС Стара Загора
  • Хамди Илязов - Областен председател на ДПС Търговище
  • Мехмед Атаман - Областен председател на ДПС Хасково

Централното оперативно бюро е утвърдило и нови образци на печати на ДПС и е анулирало предходните образци на печати.

Заседанието на ЦОБ е легитимно, когато от общо 24-те члена на него присъстват 16+1

Снимка: Пресцентър на ДПС

"Системното нарушение от горепосочените лица на устава на партията, неизпълнението на решенията на Националната конференция, на колективните органи на партията и на почетния председател на ДПС поставиха пред риск не просто единството на партията, а нейното съществуване с идеите и философията на основателя на партията д-р Ахмед Доган, залегнали в Устава на ДПС и програмните документи", се посочва в прессъобщението.

В него пише още, че посочените разпоредби на Устава на ДПС дават основание на почетния председател и на Централното оперативно бюро да върне нормалното функциониране на партията и на нейните колективни органи и структури, за да се преодолеят тези рискове и партията ефективно и пълноценно да участва в политическия живот на страната.

В своите обръщения д-р Ахмед Доган обърна внимание и отправи ясно и категорично предупреждение, като даде време и възможност лицата сами да си подадат оставките, но процесите, следвайки своя ход, доведоха до днешните решения, които са окончателни, се посочва в съобщението. В него пише още, че изключените лица от ДПС автоматично отпадат и от заеманите длъжности и от съставите на съответните ръководни органи на партията. "Що се отнася до заемана длъжност в ПГ на ДПС, следва изрично да се подчертае, че парламентарната група е функция на партията съгласно чл. 27 от Устава на ДПС. Решенията на ПГ се приемат в съответствие с Устава и програмните документи на ДПС. Решения на ПГ, приети в нарушение на Устава на ДПС, са нищожни", се отбелязва в съобщението.

"Съгласно чл. 9а във вр. с чл. 9, ал. 2, т. 7 от Устава на ДПС почетният председател като основател и първи председател на ДПС олицетворява и изразява непреходните ценности и стратегически цели на партията, неговите решения обвързват всички органи и структури на партията, включително за свикване на заседания на ръководните и контролните партийни органи. Централното оперативно бюро, съгласно чл. 11, ал. 1 от Устава на ДПС е постоянно действащ ръководен орган и осъществява оперативното политическо ръководство на Движение за права и свободи. По силата на тази разпоредба ЦОБ на ДПС не просто може, а следва да приема всички решения, свързани с оперативната работа на партията, всички решения, свързани с функционирането на партията и нейното участие в политическия процес", пише още в съобщението.

В него се посочва, че днешните решения "са по волята на всички членове на ДПС, за които зачитането на човешкото достойнство, на свободата, демокрацията, правовата държава, както и зачитането на правата на човека, правото на идентичност, включително правата на лицата, които принадлежат към малцинства, са основни ценности. За които ДПС е кауза".

Решенията от днешното заседание подлежат на обжалване пред Централната контролна комисия на ДПС.

Днешните решения на Централното оперативно бюро идват почти два месеца, след като Ахмед Доган призова с писмо за оставките от поеманите длъжности на Делян Пеевски - председател на ДПС, Халил Летифов - заместник-председател на ДПС и член на Централното оперативно бюро (ЦОБ), Станислав Анастасов - заместник-председател на ДПС и член на ЦОБ, Хамид Хамид - заместник-председател на ПГ на ДПС и член на ЦОБ, Ертен Анисова - заместник-председател на ПГ на ДПС, Радослав Ревански - член на ЦОБ. Тогава почетният председател на ДПС написа, че партията преживява сериозна криза в организационния си живот. 

Тази криза е породена от системно неспазване на Устава на ДПС, от грубото погазване на решенията на последната Национална конференция на ДПС през февруари, както и от бруталното отношение към членовете на централните ръководни органи, към депутатите на ДПС, към областните и общински структури на партията, отбеляза тогава Доган.