Държавният глава коментира, че  много чул и видял през последните седмици и обясни, че кампанията срещу него  има разумно обяснение.

Това той каза на пресконференция, на която обяви, че налага частично вето върху актуализацията на бюджета.

"Разбрах, че имам три любовници, каквито нямам. Разбрах, че съм ощетил немските си партньори, а с тях съм в прекрасни отношения. Разбирам, че съм тъмната сянка, която е изплувала зад някакви сделки и интереси в пенсионния сектор. Искам да заявя категорично, че съм против 2 млрд. лв. на пенсионерите да отидат в офшорка. Вярвам, че хората виждат и разбират”, заяви президентът.

В някои медии се появиха публикации, че фирми на Иво Прокопиев и Плевнелиев са източили от фонд "Доверие" милиони левове.

Плевнелиев обясни, че има право да налага вето върху всички закони и неговият апел и аргументи са за повече прозрачност.
Коментира, че не вкарва разделителни линии, а работи за диалог и консенсус, но това става само при чуваемост, а не налагане на сила.

Той попита дали са били чути внимателно аргументите му за ветото за Закона за СРС и поясни, че не бил против реформата и създаването на нова институция за контрол, нито да се създаде в парламента допълнителна комисия.

"Вместо да обвиняват моите юристи, за два часа отхвърлиха ветото", критикува президентът.

Запитан за сходството между актуализацията на бюджета 2013 и на бюджета за 2010 г., направена от кабинета "Борисов", когато Плевнелиев бе министър, той отговори: "Редно е да се учим от грешките, които сме допускали".

"Ако през 2010 г. е правена актуализация, днес съм президент. Допълнителните пари, които се отпуснаха за инфраструктурни проекти, бяха разписани до последния лев и се знаеше колко за коя магистрала ще отидат", каза Плевнелиев.

Той добави, че сега трябва да се каже за какво ще бъдат похарчени 1 млрд. лева нов дълг, свързан с актуализацията на бюджета.

Държавният глава напомни, че е обещал дебат и по темата за трите големи стълба на българската демокрация, които днес са болни – пазарната икономика, медиите и медийната среда, системата за правораздаване.