Не е вярно, когато говорим за грубо орязан кохезионен пакет. Предстоят разговори. Това коментира от парламентарната трибуна вицепремиерът Томислав Дончев при обсъждането на доклада за резултатите от първото българско европредседателство на Съвета на ЕС.

Този програмен период т.нар. кохезионен пакет е в размер на 371 млрд. и половина евро, през следващия /2021 - 2027 г./ се предвижда да е 373 млрд., номинално имаме увеличение, посочи той. В същото време като фиктивно правилни призна той твърденията на критиците, според които увеличение няма, заради инфлацията, но подчерта, че с излизането на Великобритания на практика бенефициентите намаляват с един от 28 на 27.

Получихме похвала за увеличените средства за "Еразъм", припомни Дончев в анализа си на европейския бюджет.

И призова депутатите наред със страстта при изказванията си, да гледат фактите. По думите му, в залата по отношение на многогодишната финансова рамка и бюджета са били изказани мнения, "меко казано неверни".

"Но това бледнее и не е интересно в сравнение с констатацията за нарасналата геополитическа мощ на България, която е в състояние да разцепи Европа и не само да я разцепи през средата, а да я накъса, да изтръгне от сърцето й Вишеградската четворка, да я разрежи един път по вертикала и един път по хоризонтала. Що за тактическа подлост, що за стратегическо коварство, нещо повече - малка България е в състояние да разреже отношенията между Европа и САЩ през средата на Атлантическия океан. Досега не сме съзнавали тази мощ и решението как да продължим да я използваме, дали, например, да е я насочим изцяло към Азия, е изцяло ваше".

Така вицепремиерът с ирония коментира критиките на опозицията, че в резултат на българското европредседателство Старият континент е бил разделен.

Първоначалните апокалиптичини картини за бюджета на обща селскостопанска и кохезионна политика, които да бъдат намалени с над 10 процента, не се сбъднаха, а с някои мерки се даде възможност в рамката да бъдат намалени само с пет процента. Това информира министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов днес в парламента по време на дискусията по отчета на премиера за българското председателство.

Порожанов отбеляза, че в Европейския гаранционен фонд намалението е 4 процента и не е за всички държави. Той отбеляза усилията за т.нар. външно сближаване и обясни, че то е направено по формула.

Земеделският министър коментира още, че общата селскостопанска политика е била поставяна на всички заседания. Неслучайно имаме дебат по трите регламента, които са представени, ще бъде направен и със земеделската общност, и с парламента, и с всички институции, декларира той.