Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев изрази скептицизъм към партньорство и мнозинство с БСП в следващия парламент, но същевременно коментира, че до нищо добро не водипредварителното заричане на партиите, че с тази или онази не може да управляват.

"Омръзна ми темата, особено последните две години, как някой никога няма да работи с някого друг. Тази "война на буквите" - едната абревиатура срещу другата, не води до нищо добро", каза Дончев.

"БСП не е ключът към следващото управление", добави още депутатът и призна, че е скептичен за сформирането на управляващо мнозинство със социалистите, защото с ГЕРБ имат много сериозни различия. 

"Кой е ключът към следващо управление - "безспорно ГЕРБ", заяви Дончев. Аз няма как да предпоставям волята на хората, но вярвам, че ще бъде първа политическа сила, уточни депутатът.

"Дори и да не води до съвместно управление, ние трябва при всички случаи да деескалираме напрежението между партиите и е разумно да питаме структурите, актива какво мисли по тази тема", каза Дончев. Той уточни, че това не означава в никакъв случаи автоматично формула за управление.

"Преди избори по традиция е редно да се демонстрира оптимизъм, но аз съм разтревожен, защото партиите втора година не успяват да изпълнят основната си функция - да материализират желанията, волята на хората", смята Дончев.

"Те не успяват, защото не могат да сформират устойчиво управление, което да формира политиките, които са обещали на хората", каза Дончев и го определи като голям проблем. Според него това фактически означава, че партиите не изпълняват волята на народа и "утре ще се появи глас, който ще каже, че са безсмислени и може би парламентарната демокрация изобщо не е добър модел на управление".

"Както винаги, ще се опитаме да бъдем позитивни. Освен да говорим с хората, основен акцент са професионални общности, ще търсим локални, регионални измерения на проблемите и на възможностите, но най-вече ще търсим тази политическа формула, която ще направи възможно сформирането на управляващо мнозинство в следващото Народно събрание", посочи Дончев относно предстоящите избори, информира БТА.

Ние опитахме в самото начало на съществуването на този парламент да търсим, както е редно, сходство по идеологии, по принципи - не се получи, заяви Дончев в отговор на въпрос. Каза още, че са опитали и политически неутрален кабинет и не се получило.

Според депутата пети избори в рамките на две години са много сериозно предизвикателство към демокрацията. 

"Преди време бях казал, че демокрацията не може да се предозира, тук се опасявам, че може да не съм прав", добави Дончев. По думите му, ако и след следващите избори партиите, народните представители не направят нищо, има опасност всички вкупом да станат излишни, ненужни", изрази опасения той.

На въпрос, свързан с идеята за президентска република, Дончев каза, че в политиката има конкуренция в добрия смисъл на думата, би трябвало да е състезание на идеи, на личности.

"Ние не говорим за някаква маргинална промяна в Конституцията, говорим за преосноваване на републиката от основите до върха, което ми се струва трудно, спорно", коментира Дончев.

Съдебна реформа задължително трябва да има, заяви депутатът. Той предложи "една, две, ако може три, ако може четири, ако може пет партии да се обединят - конкретния дизайн, конкретните текстове каква съдебна реформа искат". Дори аз имам екзотично предложение - защо февруари, когато няма да има кампания, партиите, техните експерти, юристи не общуват помежду си заедно с професионалната общност - съдии, прокурори, следователи, адвокати, в опит да се намери консенсус", подхвърли идеята си Томислав Дончев.