ГЕРБ ще предложи правителство въпреки малките шансове то да бъде подкрепено. Това заяви на брифинг на партията вицепремиерът Томислав Дончев. Брифингът трябваше да се води от Бойко Борисов, но той е в серия от разговори с наши международни партньори, уточни той.

"Като първа политическа сила сме длъжни да предложим правителство, въпреки малките му шансове то да бъде подкрепено. Ще предложим такова, което би могло да работи и да решава проблемите, както и да гони амбициозните цели, които сме си поставили", посочи Дончев.

"Изразявам благодарност към всички български граждани, които, въпреки опитите да бъдат отвратени от изборния процес, отидоха да гласуват. Въпреки всичко българската демокрация е жива. Благодаря на всички граждани, които за сетен път ни дадоха своята подкрепа. За нас това е дълг и отговорност", добави той.

По думите му въпреки всичко ГЕРБ отново е победила, но е притеснен, че политиката се е превърнала в "песни и танци".

"Притеснява ме, че сведохме политиката до песни, танци и надвикване. Тя е вземане на решение. За това се изисква освен мъжество и способност да носиш отговорност", заяви Дончев.

"Властта тежи много и ако имаш крехки рамене, може да ти счупи гръбнака", каза вицепремиерът.

Снимка: BulFoto

На въпрос дали от ГЕРБ водят разговори с "Има такъв народ" Дончев отговори: "не са водени разговори или преговори. Не сме просили подкрепа от никого. Ако обърнете внимание в голямата си част, те са си казали с кого биха се кооперирали. Готови сме с предложение за кабинет, както и с номинация за председател и зам.-председател на Народното събрание. Имайте търпение няколко дни".

Той беше категоричен, че реформи ще има, но не сподели кой е изборът на партията за нов премиер.

Попитан дали има покана да стане министър-председател, Даниел Митов отговори, че такава покана не е получавал.

"Според мен лидерът на партията, спечелила изборите, трябва да е кандидат за министър-председател", отбеляза Митов.

Снимка: BulFoto

"ГЕРБ спечели тези избори и то с категорична преднина пред втория. Партията не може да бъде заобикаляна в парламента. Повече от четвърт от отишлите до урните дадоха своя вот за ГЕРБ. Несъставянето на кабинет би могло да доведе страната до криза", допълни той.

На тези избори ГЕРБ побеждава в 24 изборни района и печели пети поредни парламентарни избори, коментира секретарят на ГЕРБ Цветомир Паунов. Това не е само суха статистика, защото зад всичките данни се крият определени демографски, социални и икономически процеси, които е редно да се анализират и знаят, добави той. 

"През цялата кампания мълчах, слушах лъжи и критики за подготовката за изборния ден, за протокола. В крайна сметка проведохме едни избори по време на пандемия с перфектна организация", отбеляза проф. Костадин Ангелов.

Снимка: BulFoto

И добави: "направихме нещо много трудно, но такова беше времето, изпълнено с много страх, емоция и много скачане върху главите на хората. Успяхме да ваксинираме всички желаещи членове на СИК. Направихме това, което обещахме", посочи проф. Ангелов.

"България получи най-много от всички ваксини благодарение на авторитета и на контактите на г-н Борисов", каза още той и обясни, че страната се справя с третата вълна на заболяването.

По думите му, за да управляваш България, трябва да я "обединяваш, а не разединяваш", трябват ясни мерки и послания и да се управлява "не от телевизора, а от болниците".