Топката е в ГЕРБ. ГЕРБ няма как да получи мнозинство за съставяне на правителство. Не очаквам изненади. При "Има такъв народ" индикациите са, че ще търсят подкрепа. След това може президента да връчи мандат и на нас. Има определени процедури, които ще се случват в Народното събрание. Това заяви в "Денят започва" Владислав Панев от "Демократична България".

По думите му в момента математиката е ясна.

"Ние сме готови да реализираме мандата. Много е рано за имена. Вариантът предсрочни избори си стои на масата и не бива да се плашим от това. Един служебен кабинет има същите права като редовното правителство", допълни Владислав Панев.

Според него това са нормални демократични процедури. Председателят на Народното събрание трябва да бъде от една от новите политически групи в парламента, няма да подкрепим такъв на ДПС или на ГЕРБ, добави Владислав Панев.

По думите му "Демократична България" ще се обособи сама в парламента.

"Обща парламентарна група аз не очаквам да има с други формации, които са минали бариерата. При нас няма "троянски коне". ДПС и ГЕРБ са изключени от уравнението на този етап. Не разчитаме на тяхната подкрепа. Възможно е да подкрепим правителство на Слави Трифонов. В момента не вървят преговори и пазарлъци. Избори 2 в 1 заедно с президентските са вариант, но трябва да са много преди тях", каза още Владислав Панев.

Снимка: Демократична България

Съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов заяви пред bTV, че "днес проблемът в България не е ляво - дясно, проблемът е статукво и борба срещу него, тоест борбата срещу корупцията". Така той отговори на въпрос ще участват ли в кабинет, подкрепен от БСП.

"Въпросът е за програмните намерения на правителството, а това кой ще гласува за него, е свобода на всеки един народен представител в парламента", уточни представителят на ДБ.

Формацията е петата по брой депутати в новия парламент с 27 народни представители.

Според Атанасов ГЕРБ нямат никакъв шанс да съставят правителство, защото са изолирани политически.

"Бих казал, че Слави Трифонов и неговата формация са наред и ние бихме имали готовност, ако бъдем поканени за преговори, да обсъдим по какъв начин да бъде формирано мнозинство и правителство, което да отстрани борисовата държава от власт", обяви съпредседателят на "Демократична България".

По думите му в момента се "борят" две тенденции - да се състави мнозинство и анти-ГЕРБ правителство, или да се отива на предсрочни избори и служебно правителство на президента Румен Радев.