Със заповед на премиера акад. Николай Денков Ивайло Яйджиев е назначен за заместник-министър на финансите по европейски и международни въпроси, съобщиха от правителствената информационна служба. Яйджиев е заемал същата длъжност през 2022 г. по време на предишното редовно правителство.

Той е доктор по икономика и публични политики от Оксфордския университет, Великобритания и магистър по дипломация и международни отношения от същия университет. Автор е на публикации в академични и обществени медии.

В периода 2019 - 2020 г. е част от екипа по стратегия и комуникация на главния преговарящ на ЕС Мишел Барние при успешното финализиране на преговорите по Брекзит. В периода от 2018 г. до 2023 г. е част от различни работни групи към Генералния секретариат на Европейската комисия.

Другите двама заместник-министри на финансите са Георги Клисурски и Милена Райкова. БТА припомня, че Райкова бе назначена на поста с решение на правителството на 26 юли. Преди да поеме поста, е работила в Сметната палата - била е съветник на председателя и главен експерт в същата институция. На длъжността заместник-министър на финансите Георги Клисурски беше назначен на 8 юни. По време на кабинета "Петков" той е съветник на вицепремиера по европейските фондове и министър на финансите Асен Василев.