Законът за горивата предизвика бизнес и политически войни. В крайна сметка депутатите решиха да отложат влизането му в сила с шест месеца.

"Присъствах на заседанието на комисията и по предложение на Валентин Николов от ГЕРБ трябва да се създаде работна група и внесеният законопроект не може да се коментира, тъй като министърът отсъстваше. След това си тръгнахме и оттам нататък не съм видял друго официално съобщение, което да казва нещо различно. Очевидно след това е проявена някаква гъвкавост", коментира изпълнителният директор на Българска петролна и газова асоциация (БПГА) Андрей Делчев пред bTV.

Преди седмица Кирил Домусчиев заяви, че законът е писан под диктовката на Валентин Златев и е в ущърб на КРИБ.

"Много ни озадачи неговата позиция и персонифицирането на проблема. Той е икономически и политически, но в никакъв случай не е личен. Много варианти на закона бяха писани в продължение на години. Идеята, че някой от петролната асоциация е седял и диктувал текста е невярна", заяви Делчев.

На въпрос защо БПГА напусна КРИБ, той обясни, че години наред асоциацията е била лоялен неин член, но когато се е обсъждало предложението за закона никой не ги е информирал и то е било внесено зад гърба им.

Относно това как законът ще пребори сивата икономика, Делчев обясни, че има нелегални бензиностанции, където се "кешира" нелегалното гориво, което влиза в държавата. По думите му със закона се цели да се извадят на светло играчите на пазара.

"Проблем е, че не е ясно кой точно прави търговията в този бизнес, а голяма част от играчите се крият зад измислени фирми. Няма изисквания и всеки с 2 лв. капитал може да отвори бензиностанция. Тъй като този бизнес е много атрактивен от гледна точка на спестяването на данъци, е изключително лесно с нисък капитал да отвориш фирма", поясни изпълнителният директор на БПГА.