Новият регистър ще обобщи информацията от всички институции - НЗОК, АСП, наличните парчета информация в Агенцията за хората с увреждания. Всеки човек на база на потребителски профил ще може да намира всичко налично за него в системата. Изработването на регистър ще даде прозрачност по отношение на финансовите ресурси, необходими за подкрепа на хората с увреждания - деца и възрастни.

Това стана известно след среща в МС на вицепремиера Томислав Дончев с представители на протестиращите майки на деца с увреждания, на националнопредставителните организации на хората с увреждания, на институцията на омбудсмана. В срещата участва и социалният министър Бисер Петков.

Ще се направи проверка и за изразходваните до момента средства за наличния неефективен регистър.

Когато има протест, въпреки емоционалния тон на недоволството, се дава шанс на държавата да се вгледа по-внимателно в някоя система, институция, отбеляза вицепремиерът Томислав Дончев във връзка с протестите на две групи хора с увреждания. Миналата седмица се проведе среща на представители на хората с увреждания при премиера Борисов. Сега Дончев изтъкна, че ако не е имало такава среща в МС, темата "регистър" е нямало да бъде поставена на вниманието на властта.

Регистърът не е панацея, но ще подреди нещата и ще даде яснота как да бюджетираме нови мерки, каза вицепремиерът. Важен въпрос е и за бъдещето на Агенцията за хората с увреждания - какъв тип институция ще бъде - агенция, държавна агенция или комисия, каква част от правомощията на АСП ще преминат към АХУ, отбеляза той.

До края на годината ще имаме електронен регистър за хората с увреждания, потвърди пред журналисти премиерът Бойко Борисов. Г-н Томислав Донев е готов с информационната система. Не повече от 1 млн. лева ще ни трябват за това, изтъкна премиерът и припомни, че в момента върви разпоредената от него проверка на дневните центрове. В новия бюджет ще се заложат 150 млн. лв. повече за системата. Ако работим така, както в момента, ще могат да се осигуряват допълнително средства и през следващите години, подчерта Борисов.

Финалният проект на Закон за хората с увреждания ще е готов в петък, съобщи министър Бисер Петков. На този проект ще бъде извършена цялостна оценка на въздействието. Прави се всичко възможно до 20 август или най-късно до края на месеца този законопроект да бъде публикуван за обществено обсъждане. До края на септември трябва да бъде утвърден от МС и съответно внесен в НС.

В момента се подготвят и текстовете на проект на Закон за социалните услуги и в началото на септември трябва да има готов цялостен проект на този закон, каза Бисер Петков.

Омбудсманът Мая Манолова припомни, че на предишната среща в МС всички са се обединили около това трите законопроекта - Закон за личната помощ, изготвен от омбудсмана и майките, както и двата на социалното министерство - Закон за хората с увреждания и Закон за социалните услуги, да бъдат гледани от парламента в пакет. Тя посочи, че институцията на омбудсмана ще направи корекция в текстовете на Закона за личната помощ, така че да бъдат синхронизирани със Закона за хората с увреждания.

Тази седмица ще има нови работни срещи в МТСП. Обсъжда се и единен орган за уврежданията, каза Мая Стоицева, представител на протестиращите майки.

Финансовата подкрепа за хората с увреждания няма да е за сметка на личната помощ, каза заместник-председателят на Националният съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова. Тя ще е за всички правоимащи с ТЕЛК решения над 50 процента по начина, разработен в проекта на Закон за хората с увреждания на социалното министерство. Предложени са и мерки по отношение на индивидуалната оценка, като тя ще бъде прилагана както по отношение на личната помощ, така и по отношение на различните подкрепи в МОН, за социалните услуги.

По отношение на техническите помощни средства, министър Кирил Ананиев е поел ангажимент да се разработят механизми и стандарти те поетапно да минат към НЗОК и МЗ, защото общата цел на всички е да има стандарти и контрол на качеството и ценообразуването, така че публичният ресурс, който се отпуска, да е прозрачен, каза Стоименова.

Бисер Петков съобщи, че заедно с министър Ананиев са информирали участниците в днешната среща за направените от тях посещения в Дневни центрове за хора с увреждания, както и на лечебни заведения. От страна на контролните органи на МТСП до края на септември ще бъдат проверени всички 79 дневни центрове за пълнолетни с увреждания, а заедно с ДАЗД ще бъдат направени проверки в дневните центрове за деца и младежи с увреждания, за да има цялостни впечатления от качеството на услугите и проблемите. Всичко ще бъде обобщено в доклад, който ще е готов до средата на октомври.