Главният прокурор Сотир Цацаров е поискал от премиера Бойко Борисов информация за промените в концесионния договор за ски зоната в Банско.

Това се случва, след като двамата си размениха задочни реплики при гостуването си в "Шоуто на Слави" в две поредни вечери. Първо Борисов прехвърли въпроса към Цацаров. На това той реагира критично, казвайки на водещия, че всъщност е трябвало да пита премиера. Главният прокурор подчерта, че още преди няколко месеца му е изпратил мащабно предложение Министерски съвет незабавно да предприеме действия по концесията на "Юлен".

"Ако отговор продължава да няма, ще правим проверки, свързани с евентуална наказателна отговорност. Този въпрос трябваше да зададете на снощния си гост", закани се Цацаров.

А още днес въпросното предложение беше публикувано. В съобщение до медиите се казва, че "по повод зададени въпроси към главния прокурор при участието му в "Шоуто на Слави", пресцентърът на прокуратурата предоставя следната информация":

I. На 12.06.2018 г., главният прокурор, след извършена проверка по сигнал на ПП "Зелените", в изпълнение на правомощията на прокуратурата по надзора за законност, отправи предложение до министър-председателя, за следното:

"Министерският съвет 

- да предприеме незабавни действия за изменение и допълнение на концесионния договор от 21.12.2001 г. с "Юлен" АД за предоставена концесия с предмет особено право на ползване върху част от територия, изключителна държавна собственост - част от територията на Национален парк "Пирин", община Банско, "Ски зона с център Банско", при съобразяване с разпоредбите на действащото законодателство, включително и в частта относно определянето на концесионното възнаграждение;

- да предприеме незабавни действия за осигуряване на пълно съответствие на ползваната от концесионера площ с тази по концесионния договор /99,55ха, съгласно Териториално устройствен план /ТУП/ на ски зоната, индивидуализирана с координатите на точки от № 1 до № 252 в координатната система "1970г." по чупките на външната граница на ски зоната.

На 23.11. главният прокурор изпрати писмо до министър-председателя, с искане за информация относно предприетите действия".

Вчера Цацаров заяви още, че прокуратурата е установила кой е крайният собственик на "Юлен", но заяви, че не може да си спомни кой е то. Още преди време обаче лично Борисов заяви в интервю, че "всички знаят, че зад "Юлен" стои Цеко Минев". Формално собственик на фирмата е малоимотният кипърски гражданин Георгиус Георгиу.