Това каза вицепремиерът по икономическа и демографска политика Валери Симеонов за "Фокус". Той уточни, че трябва да се приеме второ решение на Министерския съвет, с което да се промени анекс в концесията, за да позволи изграждането на ски-съоражението.

"Тогава концесионерът ще може да започне проектирането на втори кабинков лифт, който също ще премине през екологична оценка и ред процедури. След издаването на разрешение и ако още не е минал меракът на концесионера, изграждането може да започне" обясни Симеонов.

По думите му "ние си мислим, че хората стоят и чакат да получат разрешение, но времето минава".

До края на концесията остават по-малко от 12 г. и за това време един такъв лифт няма как да се изплати, твърди вицепремиерът.

Той изрази надежда концесионерът да не се откаже от сделката. Според Симеонов всички усилия, полагани до сега, са били, за да се даде възможност на изявилия желание предприемач за действие.

Българската делегация, водена от Симеонов, представи и защити държавната позиция за опазване на Национален парк "Пирин" по време на 42-то заседание на Комитета за световното природно наследство към ЮНЕСКО в Бахрейн, съобщи по-рано пресслужбата на Министерски съвет.

С новия текст, който съгласувахме с колегите от останалите държави, фактически се разрешава на територията, която се води буферна зона от гледна точка на категоризацията на ЮНЕСКО, да се изгради спортното съоръжение. С приетото решение на ЮНЕСКО се иска българското правителство да се въздържа от нови решения за строителство, докато не излезе определение на Върховен административен съд, доколко е законно искането за екооценка на новия план за управление на природния парк, обясни по-рано днес Симеонов.

Оттук нататък бих искал да видя какви биха били исканията и възраженията на хората, които разнасят най-различни плакати с надписи "Да спасим Пирин" и да видя какво ще си позволят, коментира вицепремиерът.