България и българското служебно правителство не подготвят допълнително споразумение за предоставяне на допълнителна военна и военно-техническа помощ. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред български журналисти в Брюксел, където участва в съвместно заседание на своите европейски колеги.

На срещата се обсъждаха възможностите за по-нататъшна военна подкрепа за Украйна. След заседанието Жозеп Борел обяви, че само 17 държави от ЕС заедно с Норвегия са се присъединили към съвместни обществени поръчки за доставка на боеприпаси за Украйна.

Той все пак прогнозира, че броят на държавите ще надхвърли 20 и уточни, че засега някои страни е необходимо да предприемат допълнителни стъпки, преди да се включат. 

България не е сред тях, стана ясно от думите на българския министър на отбраната.

"Споразумяхме се да бъдат осигурени 1 милиард евро за покриване на разходите на държавите от ЕС, които незабавно предоставят 155-милиметрови боеприпаси и ракети, ако бъдат поискани", заяви дипломат №1 на ЕС.

"Днес беше обсъден проект за съвместно придобиване и предоставяне на 155-милиметрови снаряди", уточни Стоянов. По думите му България не е част от тази обща обществена поръчка на ЕС и няма как да бъде, тъй като Българската армия не разполага със средства, които могат да използват този калибър.

По думите му - в заводите "Терем", които са с принципал Министерството на отбраната, такива снаряди не се произвеждат, а за възможностите на други предприятия от военнопромишления комплекс компетентно е Министерството на икономиката, уточняват от МО.

"Доколкото ми е известно, подобни способности имат ВМЗ, "Емко" и "Трансмобил" - това са български компании, частни и държавни", добави министърът.

"Българската армия предоставя това, което може да бъде предоставено. Ние сме под норматива за запасите, така че няма как допълнително да бъде предоставена военна помощ", категоричен беше министърът.

Стоянов заяви, че принципно общите обществени поръчки в отбраната са предпочитани и отбеляза, че нашата страна се е включила в съвместна поръчка за противоракетни комплекси.

По-рано през деня върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел изрази очакване още днес да бъде постигнато споразумение за следващите военни доставки за Украйна.

"За тази цел разполагаме с бюджет от два милиарда евро", отбеляза Борел преди началото на съвместното заседание на европейските министри на външните работи и на отбраната в Брюксел.

По неговите думи целта е доставките да бъдат осигурени бързо, евтино и в достатъчни количества. "Ако днес не постигнем споразумение, доставките ще бъдат затруднени", каза дипломат №1 на Брюксел.