Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел е изпратил писма до всички министри на отбраната на страните членки, включително и България, в които настоява да бъдат осигурени боеприпаси за Украйна, налични в складовете им, предаде БНР.

На съвместен брифинг Борел, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба осъдиха изявлението на президента Владимир Путин, че Русия замразява участието си в договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия. Общото в изказването им е, че според тях една година след инвазията в Украйна Путин не показва, че е готов за мир, а точно обратното, както и, че Китай може да помага на Русия. 

Само преди ден служеният министър на външните работи Николай Милков заяви, че страната ни няма да доставя боеприпаси на Украйна. 

"Войски в Украйна няма да бъдат изпращани. България вече е изпратила въоръжение съобразно възможностите ни и съобразно нуждите на властите в Киев. Няма как да дадем и повече оръжие на Украйна, тъй като възможностите на българската армия са такива", пък каза служебният военен министър Димитър Стоянов в "Лице в лице" преди ден.