Писмото от върховния представител по външната политика и сигурност на ЕС Жозеп Борел е бланкетно, не е персонално до България. В него се казва, който и каквато възможност има, да предостави съответните муниции на Украйна. В него има и искане за покупка на 155-милиметрови муниции, които България няма" - това каза пред журналисти служебният министър на отбраната Димитър Стоянов след церемонията по връчването на отличията "Пожарникар на годината - 2022". 

По думите му са искани и ракетно-зенитни комплекси, каквито също няма как да дадем, ако няма замяна, обясни той и повтори, че вероятността за триъгълни сделки е много малка. Ведомството му е отправяло запитвания към няколко страни, но съюзниците ни от НАТО не се отзовали.

Министърът посочи и, че МО е изпълнило решението на парламента за изпращане на оръжие и той смята процеса за приключен. "Имаме нормативни документи, които казват какви запаси трябва да имаме. Ние спазваме тези регламентиращи документи. Всички експерти в кавички, които излизат по телевизиите и коментират как може да се даде всичко, нека си спомнят като са били министри, макар и служебни, какви документи е имало в министерството на отбраната. Те не са променени съществено и сега", коментира Стоянов.

Относно случващото се в Украйна година след руската инвазия, министърът каза, че "войната навлиза в процес на изтощение".

За писмото от Борел стана ясно във вторник по време на съвместен брифинг с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба. Върховният представител по външната политика и сигурност каза, че е изпратил писма до всички министри на отбраната на страните членки, включително и България, в които настоява да бъдат осигурени боеприпаси за Украйна, налични в складовете им.