Заловеният с Митьо Очите Бенчо Бенчев е поредният "суджук" и пример за връзката на двете най-големи политически партии с мафията у нас. Не можем да кажем, че Бенчев е на БСП само защото се е явил от техните партийни листи на местните избори. Като заместник-председател на Общинския съвет в Бургас, той е получил и гласове от ГЕРБ. Не приемам твърдението, че заместник-председателят на ГЕРБ и кмет на Бургас Димитър Николов е нямал никаква информация за съмнителната връзка на Бенчев с местната мафия. А случаят с предсрочното му пускане от властите е поредното доказателство, че по места ГЕРБ и БСП имат едни и същи опорни хора.

Това коментира пред БНР Димитър Делчев, председател на "Движение България на гражданите", по повод залавянето на лицата, уличени в участие в престъпна група в Бургаско.

Лобистките промени за приватизационните сделки, които ГЕРБ прокараха, а БСП активно подкрепиха чрез техния председател на икономическата комисия в НС, свидетелстват, че тези две партии са винаги в съюз по въпросите, касаещи много пари. Същото е и на местно ниво, като в десетки общини, сред които Бургас, Самоков, Дупница и други, ГЕРБ и БСП гласувт преимуществено заедно. Само с ПР действия социалистите не заблуждават никого, че са реална опозиция, заяви Делчев.

Съдебните решения започват с думите "в името на народа", тези на Министерски съвет през последните месеци трябва да започват с "в името на обръчите ни от фирми" заради лобизма, който прокарват, каза Делчев. Като пример той посочи последното решение на правителството за отдаване на концесия за милиони за добив на подземни богатства на Христо Ковачки. На миналите парламентарни избори хората на Ковачки бяха в листите на ГЕРБ. Затова от ДБГ се питаме дали с това решение премиерът не си купува предизборната му подкрепа и за изборите през следващата година, добави той.

По отношение на поправките в закона за приватизацията Делчев беше категоричен, че това е лобизъм в чист вид за спестяване на милиони на близки бизнес партньори на управляващите за сметка на държавния бюджет. Поради липса на важна информация в публичния регистър за приватизациите, от ДБГ са подали искане за достъп до обществена информация за сделките, сключени от ГЕРБ и БСП през последните 10 години. Този модел на управление, който разчита на "сламени хора" за придобиване на ключови бизнеси в името на премиера и няколкото му приятели, ограбва народа до най-беден в Европа.

При този криминален модел на управление, все повече хора избират да напуснат страната - немска статистика сочи, че 45 000 българи са избягали в Германия през 2017-а. Налице е и увеличение с 20% на убийствата и престъпленията с наркотици в сравнение с предишната година. Това само показва огромна дупка между напудрените статистики, които Борисов постоянно изговаря, и реалността, добави Делчев.

Единственото, което може да доведе до истинска промяна в страната, е да се създаде голямо обединение на демократичните хора и партии. За жалост, на този етап, не виждам желание у останалите за такова. Ако продължава така, по всичко личи, на предстоящите европейски избори ще се конкурират две демократични коалиции, които по този начин рискуват да оставят без представителство българската демократична общност и в Европейския парламент, както, впрочем, се случи и на последните парламентарни избори.