Дарявал ли е пари на БСП общинския съветник от левицата Бенчо Бенчев, който бе арестуван заедно с Димитър Желязков - Митьо Очите, е логичният въпрос, който възниква след поредица от изказвания на политици. Общинският съветник от БСП Чанко Мирчев заяви днес по-рано пред bTV, че Бенчев е дарил няколко десетки хиляди лева на местната структура на БСП в Бургас по време на последната изборна кампания. Но не само. Подпомагал е и общината, която се контролира от ГЕРБ. По-късно от местната структура на БСП отрекоха твърдението. Антон Тодоров от ГЕРБ пък попита защо Бенчев не е бил регистриран като дарител. Десислава Атанасова отиде и по-далеч като коментира, че "лъжата явно е като СПИН за БСП!"

Чанко Мирчев не уточни точната сума. "Дали са били 20, 30 или 50 не мога да ви кажа, но е помагал, води се отчетност", изтъкна Мирчев. Според него обаче е мантра, че Бенчев, който беше арестуван заедно с Димитър Желязков - Митьо Очите в хотел в Истанбул, е помагал със "стотици хиляди лева, едва ли не милиони".

"Г-н Бенчев винаги е бил лоялен към БСП, изповядва леви убеждения. Ако имахме някаква информация за неговите нерегламентирани връзки с криминалния контингент, нямаше да бъде издигнат като общински съветник", отбеляза Мирчев.

Той припомни, че фирми на Бенчев са спонсорирали редица прояви на Общината, която се контролира от ГЕРБ.

"Наистина е помагал, но е несериозно да говорим, че без неговата финансова помощ БСП едва ли не няма да я има", допълни той.

Мирчев припомни, че БСП в Бургас се разграничи от Бенчев, който не е член на партията, и поиска оставката му като общински съветник и зам.-председател на Общинския съвет в Бургас.

 "Независимо дали е член, негово морално право е да прецени дали да си подаде оставката. Има решение на общинските съветници от БСП, ако не си я подаде, да бъде отстранен от групата", заяви Мирчев.

"Не е морално да имаш отношения и връзки с криминалния контингент. Той като политик и общественик трябва да знае, че обществото не толерира такива контакти", подчерта общинският съветник от левицата.

Той допълни, че не е знаел за бизнеса между Бенчев и Митьо Очите.

"Личният живот на един общински съветник е на показ, не само неговите обществени изяви, така че всеки един от нас трябва да знае, че това, което върши, хората, които са около него и бизнесът, който прави, са на показ и всеки си носи своята отговорност", подчерта Чанко Мирчев.

"В момента текат следствени действия. Вярвам в българския съд, той ще се произнесе дали Бенчев е виновен или невинен", допълни той.

От БСП-Бургас са категорични: Бенчо Бенчев не е дарявал пари на партията

Постъпления от дарения на общинския съветник Бенчо Бенчев в Общинския съвет на БСП - Бургас не са правени, съобщиха от пресцентъра на местната структура на левицата.

От там посочват, че единствено ежемесечно, като всички общински съветници, Бенчев внася по 70 лева членски внос. БСП - Бургас допълва, че ако някой е получавал дарения от Бенчо Бенчев, то е било в лично качество.

След изказването на Мирчев, представители на управляващата партия ГЕРБ обвиниха БСП, че е получавала пари от организираната престъпност. Антон Тодоров от ГЕРБ попита на фейсбук страницата си защо Бенчев не е регистриран от БСП като дарител?

"Казаното от общинския съветник от БСП-Бургас Чанко Мирчев преди час по БиТиВи, че закопчаният авер на Митьо Очите и обвинен в пране на пари и цял поменик от престъпления общински съветник от БСП Бенчо Бенчев, е тотален скандал. Защо?

Първо, проверих дали Бенчо Бенчев присъства в официалните отчети на БСП като дарител. Не, не присъства. Това не означава ли, че БСП се е превърнала в криминална платформа, която може би се финансира от престъпния свят? Припомнете си, че само преди половин година излезе на светло фактът, че братът на действащ БСП депутат е закопчан за участие в ОПГ и когато проверихме списъците на дарителите, се оказа, че той е вътре. На БСП се наложи да връща едни престъпни пари, с които беше финансирана кампанията им. Второ, даренията от физически лица не могат да надхвърлят повече от 10 000 лв., а всяко получено дарение трябва да се декларира в 7-дневен срок от получаването му. От думите на общинския съветник от БСП-Бургас Чанко Мирчев разбираме, че неговият колега съветник от БСП-Бургас Бенчо Бенчев е дарил няколко десетки хиляди лева за последната кампания на БСП там. Тук веднага възниква въпросът това не е ли признание, че БСП се е финансирала с мръсни пари на мафията, изпрани чрез схема, в която участват представители на самата БСП? Трето, веднага се сетих и за дарителите на Румен Радев и Илияна Йотова за кампанията им като кандидат-президент и кандидат-вицепрезидент през 2016 г. Там всеки пети дарител е регистриран като социално слаб или получава някакви социални плащания, вкл. за отопление. Сред дарителите на Радев има няколко, които са загубили цялото си имущество от частни съдебни изпълнители, но иначе даряват другаря Радев. Това не Ви ли се вижда съмнително? Има дори особено фрапантен случай на дарител от Кюстендил, чиято съпруга е осъдена за кражба на 6000 лв., от които пред съда се доказва, че 4500 лв. тя дава на съпруга си. Дали пак някаква част от тези крадени пари не е попаднала в кампанията на Радев и Йотова?

Изобщо въпросите са много и всички те изискват отговори от БСП. Защото, когато отговорите бъдат дадени от разследващите, тогава ще се види за пореден път, че БСП е единствено и само продължение на организираната престъпност с други средства."

Десислава Атанасова от ГЕРБ изригна също във фейсбук страницата си:  Лъжата явно е като СПИН за БСП

"Бенчо Бенчев дарил ли е 20-30-50 хиляди лева за последната кампания на БСП, както обясняват от БСП Бургас?", попита депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова на страницата си във "Фейсбук".

Тя също припомня, по закон максималното дарение е в размер на 10 хиляди лева.

"В сайта на Сметната палата дарения от Бенчев не фигурират нито за местните, нито за парламентарните или президентски избори !!!???", пише още тя.

"Лъжата явно е като СПИН за БСП!", коментира Атанасова.

Бенчо Бенчев бе арестуван заедно с Димитър Желязков - Митьо Очите в хотел в Истанбул. В дома му бе открито голямо количество оръжие и боеприпаси за него. Адвокатът му твърди, че то е законно, тъй като той е ловец. След като престоя 24 часа в бургаския арест Бенчев бе пуснат на свобода, като засега не му е повдигнато обвинение. Според говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, Бенчев заедно с бившия депутат от ДПС Несрин Узун и още един от задържаните в Истанбул - Йовчо Домусчиев, са помагали на Димитър Желязков - Митьо Очите да избегне наказателно преследване и да се укрие.