По повод информацията за постъпили дарения от Бенчо Бенчев в кампании на БСП, заявяваме че същият не е правил такива на партията. По решение на общинските съветници от БСП в Бургас, групата събира по 70 лв., месечно, за дейността си. Други финансови взаимоотношения БСП няма с Бенчев, съобщиха от централата на БСП.

По-рано тази информация бе отречена и от местната структура на левицата в Бургас. Днес за втори път. Ако някой е получавал пари, то е било като лично дарение, се казва в изявление до медиите.

Ръководството на Общинския съвет на БСП-Бургас излезе с официално изявление, в което се казва, че: "Постъпления от дарения на общинския съветник Бенчо Бенчев в ОС на БСП-Бургас не са правени. Единствено ежемесечно като всички общински съветници г-н Бенчев внася по 70 лв. членски внос. Ако някой е получавал дарения от г-н Бенчо Бенчев, то е било в лично качество."

Това изявление бе предшествано от Декларация на Изпълнителното бюро на ОС на БСП вчера, в която призовава Бенчо Бенчев да освободи поста на зам.-председател на местния парламент, да напусне мястото в групата общински съветници в БСП както и самия Общински съвет.

Припомняме, че информацията за дарения от Бенчев тръгна от общинския съветник от БСП Чанко Мирчев. Той заяви по-рано днес пред bTV, че Бенчев е дарил няколко десетки хиляди лева на местната структура на БСП в Бургас по време на последната изборна кампания. Но не само. Подпомагал е и общината, която се контролира от ГЕРБ. Чанко Мирчев не уточни точната сума. "Дали са били 20, 30 или 50 не мога да ви кажа, но е помагал, води се отчетност", изтъкна Мирчев. Според него обаче е мантра, че Бенчев, който беше арестуван заедно с Димитър Желязков - Митьо Очите в хотел в Истанбул, е помагал със "стотици хиляди лева, едва ли не милиони".

Засега опровержение на думите на Мирчев от Община Бургас не е последвало.

Последваха и реакциите на депутати от ГЕРБ Антон Тодоров попита защо Бенчев не е регистриран като дарител, а Десислава Атанасова избухна с определението "лъжата явно е като СПИН за БСП".