"Очевидно отиваме на избори. Очевидно партиите ще трябва да поемат отговорността за това България да бъде оставена поне още четири месеца в безвремие. Дано това да няма изключително тежки последици" - това коментира в интервю за БНР пиар експертът Диана Дамянова, която допреди изминалата предизборна кампания беше сред ръководителите на пиар екипа на "Продължаваме промяната". 

По-рано днес лидерите от партиите в коалицията ПП-ДБ Асен Василев, Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов обявиха, че ще подкрепят отделни политики, но не и кабинет с мандат или участие на ГЕРБ. Преди два дни пък лидерът на първата сила в парламента Бойко Борисов протегна ръка "за преговори с всички". "За политики ще говорим само с партиите, които решат да участват в редовно правителство. Обръщаме се към първата, защото това би било най-стабилното, най-евроатлантическо", каза той в първия си брифинг след изборите. 

Диана Дамянова прогнозира, че "най-нещастният народ в света - българският, е в състояние, под формата на протест, да направи избор, много скъп избор, който след това да плащат нашите деца". Според нея не е реалистично да се създаде кабинет "Магнитски" или кабинет на хартиената коалиция, но "Борисов е магьосник". 

"Ако той реши, че му трябва кабинет, най-вероятно ще успее да събере някакви гласове. На следващите избори трендът на демократичното обединение ще бъде надолу, а трендът на "Възраждане" ще бъде нагоре. А на по-следващите избори ще имаме непоклатима част на фашизоидна организация в българския политически живот, ако всичко това продължава". 

Според Дамянова Борисов не би подкрепил евентуално правителство на малцинството на ПП-ДБ. 

За предизборната кампания тя изрази мнение, че "от една страна Борисов застана отново начело на ГЕРБ по един безпрекословен начин, проведе си сам кампанията и стигна до горната граница на своите избиратели". Според нея Борисов "няма някъде да качва, неговият таван е изпълнен". Кампанията на ПП пък определи като "беззъба и безлична". Според нея последната кампания е показала, че "с пари избори не се печелят, дори в България" и отбеляза, че ПП "не можа да победи един сам Борисов, който направи кампания". 

"Демократична България" работи с преференции - това показва колко е силно участието за ДБ. Тя представлява съществена част от вота на коалицията. Хората, подкрепящи ДБ, са обучени да използват преференциите. Когато имаш ярки личности в листите си, тези личности обикновено успяват да бъдат извадени на предни позиции. Това му е хубавото на демокрацията", коментира още пиар експертът.

Тя определи днешното изявление на четиримата лидери от коалицията ПП-ДБ като символен акт, с който са искали да покажат единство и че всички слухове за разделение не са верни.  

"Твърде много слухове се сееха. Вероятно техният пиар екип е решил, че е добре те да се появят заедно, за да отрекат тези слухове и да покажат единна позиция", смята Диана Дамянова.

По думите ѝ вътре в самите парламентарни групи има гласове във всяка посока. Очевидно гласът на ПП и нейната твърда позиция "Никога с ГЕРБ и на никаква цена" надделява, посочи Дамянова и добави, че самата тя подкрепя, че трябва да се спази предизборното обещание и да не се сътрудничи с ГЕРБ. 

Пиар експертът коментира и темата за бюджета. Според нея той се прави от този, който ще го изпълнява. "Аз съм отявлен несъмишленик на Бойко Борисов. Но в този случай той е прав - не може да се прави бюджет, при положение, че той ще се изпълнява от служебно правителство. Бюджетът е политиката на държавата. Какво ще прави една държава, зависи от нейния бюджет и как тя ще се държи. Как може един парламент със 7-дневен мандат или 15-дневен мандат да направи бюджет? Да, беше направено в предишните години, но не доведе до добро".