Депутатите гласуваха предсрочното прекратяване на мандата на Пламен Георгиев, председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/.

Със 120 гласа "за", "против" - 3 и "въздържал се" - 3 депутатите освободиха от поста Пламен Георгиев.

Председателят на парламента Цвета Караянчева закри разискванията поради липса на изказвания. Преди почивката, която се наложи във връзка с искането на БСП за изслушване в зала на Пламен Георгиев, Караянчева представи изпратено писмо от заместник-председателя на КПКОНПИ Антон Славчев, с което се предлага на Народното събрание да прекрати предсрочно правомощията на Пламен Георгиев във връзка с постъпило от него заявление.

Припомняме, че по-рано Георгиев подаде оставка.

За себе си съм убеден, че това беше целенасочена атака, но, освен това имам и семейство и държа на безупречната репутация, не мога да позволя да се хиперболизира едно нищо. Така бившият вече председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев обясни пред журналисти в парламента защо се оттегля от поста.

Той поясни, че атаката идва от засегнатите олигарси.

На въпрос дали има доказателства за твърденията си отговори: Ако имам доказателства, естествено е, че ще ги предоставя. Но очевидно е, че една новина, която, според мен, не е новина, която не би трябвало да буди такова внимание, беше държана седмици наред и бях атакуван съвсем несправедливо.

Важното е, подчерта Георгиев, че всичко, което съм правил е законно, не съм купувал евтино - видя се по цените - 1000 евро на квадрат, не съм купувал от свързани лица , а от частно, не съм променял данъчни оценки.

Пламен Георгиев уточни, решението за оставката му е било обмислено в месеците, през които е вървяла проверката. Той заяви, че никога не е бил проверяван от антикорупционната комисия, която до днес оглавяваше.

В крайна сметка името ми е изчистено, каза той. И уточни, че преди да депозира оставката си, не се е срещал днес с премиера. Той възнамерявал да се върне към работата си като прокурор.

Пламен Георгиев заяви, че е получил и заплаха за живота си и в момента е с охрана.

Самата оставка бе гласувана без дебат, което предизвика упреци от страна на опозицията. Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и борба с организираната престъпност /КПКОНПИ/ Пламен Георгиев, чиято оставка парламентът гласува, влезе в пленарна зала по покана на народни представители от левицата. Депутатът Филип Попов поиска той да бъде изслушан и мнозинството подкрепи това искане. След като дебатът бе прекратен от председателя на парламента Цвета Караянчева поради липса на изказвания, Красимир Янков от "БСП за България" видя в поведението на Караянчева "арогантно отношение към дебата".

Колегата й от ГЕРБ Менда Стоянова настоя, също в процедура по начина на водене, че председателят на парламента е "длъжна да осигури дебат".

От трибуната Красимир Янков от "БСП за България" каза: "Имам възможността, съгласно Правилника за работа на НС, да отбележа по начина на водене, арогантното отношение към дебата от ваша страна г-жо председател, с прекратяване и недаване на възможност за изразяване на отношение по подадената оставка".

В отговор Цвета Караянчева заяви, че на няколко пъти е поканила народните представители за разисквания. "Нямаше повдигната ръка за изказвания от народните представители и прекратих разискванията", каза тя.

Менда Стоянова от ГЕРБ също се обърна към председателя на парламента с думите: "Г-жо председател, аз също съм възмутена от начина, по който водите заседанието. Имахте 40 минути, в които чакахме г-н Пламен Георгиев да дойде, да си намерите бъклица и дрян, за да може да поканите колегите отляво, да бъдат в залата, пък да вземат и думата. Вие, трябваше да минете, г-жо председател по стаите преди това или в стола, може би щеше да ви се наложи да отидете до заведението от северната страна, но вие сте длъжна г-жо председател, да осигурите дебат, след като сте извикали г-н Пламен Георгиев тук".

Крум Зарков от "БСП за България" настоя, че това не е дебат "опозиция - управляващи". Той посочи, че това е изслушване на един важните органи в страната. Колегата му Таско Ерменков поиска отмяна на гласуването. "Ако имате малкото уважение към българския народ, към парламентаризма, моля да отмените това гласуване и да дадете възможност да направим съответните обсъждания", настоя Ерменков. Цвета Караянчева му отговори, че няма такава процедура и няма да отмени гласуването.

Милко Недялков от "БСП за България" в отрицателен вот заяви, че с цялата процедура още веднъж народните представили са унижили органите, които се създават от самото Народното събрание и работата на малкото останали съвестни служители.