Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев подаде оставка, съобщи председателят на парламента Цвета Караянчева пред депутатите в пленарната зала. Георгиев е депозирал молбата си за освобождаване от длъжност днес.

Караянчева предложи точката за предсрочното му освобождане да бъде включена в дневния ред на депутатите за днес и това бе подкрепено от пленарна зала.

След това председателят на НС даде кратка почивка до пристигането на Пламен Георгиев в пленарната зала. Той трябва да обясни на народните представители защо е подал оставка. 

Шефът на КПКОНПИ излезе в отпуск в началото на април, след като прокуратурата и НАП започнаха проверки срещу него заради терасата му от 186 кв. м, която той не е декларирал, въпреки че е вписана в нотариалния му акт. В края на май той обяви, че удължава отпуска си до средата на юни, тъй като проверките не са приключили.  В моите представи проверката можеше много бързо да приключи, защото все пак съм държавен служител и на държавна заплата, но се оказа, че наистина това е сложна проверка", обясни тогава пред "Дневник" Пламен Георгиев.