Парламентът подкрепи ветото на президента върху текстове от Закона за приватизация и следприватизационен контрол, приети от Народното събрание на 18 юли 2018 г.

При гласуването на закона в зала 185 депутати бяха против, а двама се въздържаха. С това законът беше върнат за ново гласуване. След това депутатите отмениха оспорените текстове от закона - параграфи 3 и 4. С параграф 3 се ограничаваше срокът на специфични задължения на купувачите по приватизационни договори в рамките на 5 години. С параграф 4 това ново правило щеше да важи и за вече сключени приватизационни договори.

В рамките на дебатите по ветото депутати от ГЕРБ, БСП и Обединените патриоти си размениха обвинения за лобизъм и връзки с олигархията. Повдигнат беше и въпросът за отговорността за приватизацията.

Днес можеше да направим организация, да постигнем парламентарно мнозинство, което да отхвърли ветото и веднага след това да внесем законодателната промяна, която щеше да покаже, че действително сме достатъчно силни, за да можем да ви дадем ответен удар, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Но в политиката и в живота трябва да има и признаване на някои грешки, които си допуснал в гласувания. Когато си осъзнал тази грешка, това не е престъпление", заяви той. "Когато сме единни в позицията си да защитим ветото, можем да покажем, че и президентската институция и парламентът могат да бъдат заедно в общите усилия да задоволяват обществения интерес", каза още Цветанов. 

Ще подкрепим с гласуване ветото на президента за трети и четвърти параграф от Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Без значение до каква степен подкрепяме мотивите, които е предложил, каза от парламентарната трибуна председателят на правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов. "След като случаят беше повторно поставен на вниманието на Народното събрание от президента, заслужава повторно обсъждане", посочи той.

"Президентът говори за съмнение по отношение на защитата на публичния и частния интерес", обясни Данаил Кирилов. "Винаги сме били на позиция, че при всяко такова колебание трябва да се направи стъпка назад и да се дискутира още веднъж", заяви депутатът от ГЕРБ. 

Случилото се днес в парламента беше дъното - управляващите поне да спрат да се бият физически, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Чуха се призиви, че можело да избегнем този разговор, тихо и кротко да гласуваме ветото на президента и да продължим напред. Можехме.", каза Нинова. "Можехме за пореден път да заметем нещата под килима всички заедно. Чуха се неистини, че ние не сме приватизирали, вие сте приватизирали", каза Нинова и поясни, че остатъчните пакети на електроразпределителните дружества са продадени от кабинета на Бойко Борисов.

Нинова попита за пример как да стане така, че да спрат да се наричат по между си фелдфебели, лобисти и да се саморазправят физически.

С едната ръка приемате антикорупционни органи, а с другата пишете закони, с които залагате корупция, каза още лидерът на БСП.

"Днес корупцията е заложена в правилата от политическата класа и в икономическата класа, взети заедно в законите. Днес с този закон дадохте пример, че всички антикорупционни органи, които сме приели досега, няма да сработят. Няма антикорупционен орган, който да хване в корупция нито политик, нито бизнесмен, които са си написали закон, който ги защитава, защото днес корупцията не е престъпление. Тя се превърна в норма, правило и в закони, написани от вас. Приемете още десет антикорупицонни органи. В политиката коалициите не се правят за добро управление и за доброто на хората. Те се правят за власт и пари. Казахме ви го преди две години. Две години го доказвате, а днес сложихте черешката на тортата на това твърдение", каза Нинова. Тя подчерта, че тази управленска коалиция е създадена за разпределяне на власт и пари и тази ситуация днес я доказва. 

Приемането на президентското вето е задължително, но генералното решение е в парламента да има повече хора, които милеят за националния, а не за частния интерес, каза заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков.

Според Зарков тези, които обещават на заинтересовани лица, че спорният законопроект ще мине, не биха искали да се ангажират с неформалния си ангажимент. Той разкритикува Министерски съвет, че предпочита законопроектите, разработени в министерства, да се внасят от народни представители. "Това важи с особена сила, за най-голямата парламентарна група, за гръбнака на това управление, за партия ГЕРБ, без която тези законопроекти не могат да видят бял свят", допълни Зарков. Според него ГЕРБ внасят законопроекти чрез техни партньори или отделни народни представители. "Хитрината е много проста. Трябва да си осигурят ход. Ако стане скандал, той е за сметка на друг", каза Зарков.

По думите му е добре, че това вето ще бъде прието, но това съвсем не е достатъчно. "Благодарение на президента на Републиката днес ще предотвратим ощетяването на българската хазна, но голямата опасност за българската демокрация, Конституция и парламентаризъм остава. Тя се крие в начина на функциониране на това Народно събрание", допълни Зарков.

Именно промените в този закон всяха смут в малката коалиция на Обединените патриоти. Една срещу друга се изправиха партиите Атака и НФСБ. Лидерите им взаимно се обвиниха в лобистки интереси, като в репликите им дори влезе заглавието на известен американски филм. Лидерът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов остро се противопостави срещу закона.

Вашите инициативи приличат на друг филм "Спасяването на редник Цеко", репликира го Волен Сидеров.

Словесните сблъсъци между НФСБ и Атака прераснаха и във физически, след като днес депутатът Валентин Касабов е бутнал Сидеров, което предизвика голям скандал в парламента.