Парламентът прие на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс за отпадане на съкратеното съдебно следствие при тежки престъпления.

Депутатите одобриха три идентични законопроекта за изменение на НПК, внесени от "БСП за България", "Обединени патриоти" и "Воля". Промените предвиждат съкратеното съдебно следствие, което води до намаляване на присъдата, да не се прилага при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда.

В залата присъства и министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

"Хората искат бързо наказване на виновника и затова предлагаме въвеждане на диференцираната процедура по съкратеното съдебно следствие. ПГ на ГЕРБ ще подкрепи промените, защото ние дължим това на нашето общество", заяви депутатът от ПГ на ГЕРБ и председател на Правната комисия Анна Александрова от трибуната на Народното събрание.

Според нея обаче тези промени биха представлявали стъпка назад.

"Дискусията за въвеждането на съкратеното съдебно следствие започва още 2006 г. Евентуалното премахване на института при определени видове тежки престъпления ще доведе до забавяне на процеса и ненаказване на дееца", допълни Александрова и посочи, че в доклад се отбелязва, че делата продължават с години. Според нея отпадането му ще засегне именно близките на засегнатите от тежки престъпления.

Павел Шопов от "Атака" каза, че трите законопроекта, свързани със съкратеното съдебно следствие са недостатъчни.

"За мен и трите закона са недостатъчни, за да върнем нещата на мястото им. Да се върнем към времето, в което наказателната репресия има за цел генералната превенция. Не друго и това може да стане само с отпадането на тази привилегия, защото и при трите закона привилегията продължава, но в по-малки размери, но не дотам, докъдето беше до този момент. Рано или късно считам, че отново ще стигнем до старото положение", допълни той.