Главният прокурор Сотир Цацаров заяви днес по време на правна комисия, че подкрепя премахването на съкратеното производство при дела за умишлени убийства и тежки телесни повреди, с което тя се намалява автоматично с една трета. Такава промяна предлагат законопроекти за промени в НПК внесени от народните представители Корнелия Нинова, Искрен Веселинов и Веселин Марешки.

Комисията обсъжда и проекта на ГЕРБ, който предвижда намаляване на присъдата при самопризнания не с една трета, както е досега, а с една пета и съдът да решава кога да я уважи. Той обаче не получи подкрепата на главния прокурор в тази си част.

Първоначално за отмяната на съкратеното производство бяха само БСП, "Обединените патриоти" и "Воля". ГЕРБ бяха против и предлагаха то да бъде ограничено и да се възлага на съдията да преценява за всеки конкретен случай.

На заседанието на правната комисия обаче се появи главният прокурор Сотир Цацаров, който каза, че подкрепя протестиращите. Така идеята на опозицията също беше подкрепена от ГЕРБ и мина в комисия.

По думите на Цацаров ограничаването на съкратеното следствие трябва да се приеме. Той смята, че трябва да се избере справедливостта пред другите съображения.

"Това е радикалният подход", заяви Сотир Цацаров като добави, че съдът все пак ще може да отчита при произнасяне на присъдата си направените самопризнания от подсъдимия. И припомни, че преди 2006 г. не е имало съкратено производство.

"Трябва да бъде прието не по популистки съображения, дори не поради факта, че са се натрупали във времето случаи, които показват несправедливостта на действащата разпоредба, а защото в най-общ план трябва да изберем между две ценности. Едната от тях е провеждането на наказателното производство в разумен бърз срок, а другата е общественото чувство за справедливост", заяви още Цацаров.

Представители на Върховния касационен съд обясниха, че нямат възражения за отпадане на съкратеното следствие. Те отбелязаха, че съдът спазва закона, какъвто е . По думите им липсата на възможност подсъдимия да получи бонус е политическо решение. И отбелязаха, че такава промяна ще доведе до забавяне на съдебните дела и многократно оскъпяване на процеса, както и до усложняване на доказването на престъплението. По законопроекта на ГЕРБ съдиите от ВКС посочиха, че ще се стигне до разнобой в практиката на съдилищата, тъй като няма да има ясни критерии, при които съдът ще намалява наказанието и в кои случаи ще наложи най-тежкото наказание.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов се застъпи за проекта на ГЕРБ. По думите му не бива със законодателно решение да се отнема възможността подсъдимият да прави самопризнания. "Когато обществото реагира, то винаги има право, но досега в работата и на предходното и на това НС се е следвала политика на внимателност и предпазливост в случаите на конюнктурни и популистки изменения по отношение на Наказателното право", заяви Кирилов.

Министърът отбеляза още, че през декември месец предстои да се обяви концепцията за нова Наказателна политика.

Припомняме, че по-рано днес близо 16 000 подписа за отпадане на процедурата на съкратеното съдебно следствие и възможността за споразумение с прокуратурата при тежки умишлени престъпления внесоха в деловодството на парламента близки на жертви на такива случаи. Подписката за промяна на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) беше инициирана от роднините на малката Кристин и жителите на сливенското село Сотиря след жестокото й изнасилване и убийство на 15 август.