На днешното заседание на кабинета няма да бъдат избирани нови областни управители, предишните ще продължат работа и смяната му ще стане поетапно. Това стана ясно от думите на премиера Николай Денков.

"Днес няма да избираме областни управители, тези, които са назначени от предишното служебно правителство, ще продължат да изпълняват своите длъжности", заяви Денков.

Той посочи, че областните управители изпълняват държавнически функции и са назначавани от правителството - те не представляват отделни политически сили.

"Областните управители изпълняват държавнически функции, които са им вменени по закон и за което са назначени от съответното правителство. Те не изпълняват функциите на определена политическа сила или на лице, което ги е назначило", каза още министър-председателят.

"Няма място за политически изказвания, освен ако някой областен управител няма амбиции, свързани с предстоящите местни избори", категоричен бе той.

Денков уточни, че сегашните областни управители ще бъдат сменени поетапно, но след като правителството се е уверило в качествата на личността, която ще сложи на поста.

Той призова да няма никакво политизиране на тази позиция.

Денков коментира и действията на отговорните институции за преодоляване на последиците от наводненията в района на Берковица като отбелеляза, че по "ирония на същата дата - 12 юни, 27 от 28-те областни управители подадоха оставка, включително и областният управител на Монтана". 

"На 12 юни в Северозападна България - област Берковица, се изляха проливни валежи, които добиха стихийни размери. Близо 70 л. кв. м за няколко часа. Това постави под риск живота и здравето на хората и предизвика сериозни материални разрушения. Специално искам да благодаря на хората, които се отзоваха веднага. Реакцията на институциите този път беше забележително бърза", каза Денков.

Екипите на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" бяха там още вечерта. Цяла нощ работиха. Успоредно с това поделения на Българската армия се включиха там, където е необходима жива сила, за да може да се възстанови движението, да се разчистят отломките, припомни премиерът.

Денков увери, че още на следващия ден след наводненията Министерството на труда и социалната политика е изпратило свои екипи, които да установят какви са последствията за хората, както и да започнат организация за изплащане на компенсации.

Денков обяви още, че от Министерството на регионалното развитие и благоустройството са изпратили на място своя техника, която да помага както при разчистването, така и да участва в работата по подготовката за следващи валежи, които, по думите на министър-председателя, се очакват през идните дни.

"Искам да благодаря и на Министерството на околната среда и водите, които следят ежечасно и подават информация за случващото се, за наличието на рискови фактори, както и на много други институции, които с включиха междувременно. Специални благодарности искам да изразя на Маринка Каменова - кмет на Община Берковица, на Марин Бончовски - кмет на село Врачеш, както и на областния управител на област Монтана - Валери Димитров", допълни премиерът Николай Денков.