Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов предупреди, че назначенията в изпълнителната власт, държавната администрация и в регулаторните органи създават напрежение в управляващото мнозинство. Иванов каза това в кулоарите на парламента по повод медийни публикации, в които се твърди, че Кирил Петков е обсъждан за поста еврокомисар, а Виолета Лорер - за български представител в Европейската инвестиционна банка.

"Аз мисля, че в тази конфигурация напрежението постоянно ще присъства и не може да не присъства. Нищо различно от това, което постоянно усещаме", коментира той, цитиран от БНР. Попитан как ще се взимат решенията за назначения на заместник-министри, областни управители, регулаторни органи, депутатът заяви, че това тепърва трябва да се обсъжда и на този етап може само да отговори, че с много здрав разум, търпение и внимание ще трябва да се взимат тези решения.

Христо Иванов призна още, че няма как в момента да се премахне фигурата на главния прокурор, защото влиза в противоречие с решение на Конституционния съд отпреди 20 години.

Затова и ДБ вече не стои зад идеята за премахването й, а иска само да я обезсили с отнемане на правомощия. Затова, макар и многократно да е обсъждал темата с ДПС, това подлежи на тълкуване. Иначе, в сегашната политическа ситуация най-лесното за постигане съгласие за фигурата на главния прокурор е повече да я няма.

"Факт е, че премахването на фигурата, като такава, изцяло влиза в напрежение с конституционно решение 3 от 2003 г. Това, за което говорим, е обезсилването на тази фигура - премахването на властовите инструменти, които са свързани с нея, а не толкова нейното премахване като такава. Макар че да, в някакъв идеален свят, премахването на фигурата би било възможен политически компромис", каза Иванов.

"Аз не казвам, че това е задължително най-доброто решение за прокуратурата само по себе си. Винаги съм смятал, че известна все пак яснота кой ръководи тази организация трябва да съществува при ясна отговорност, но в сегашната политическа ситуация най-лесното за постигане съгласие е съгласието просто повече да няма такава фигура, за да не се чуди никой от играчите дали ще има шанс той да определи в по-голяма степен от останалите кой ще бъде следващият главен прокурор", каза Христо Иванов, информира БТА.