Поправката, предложена от Корнелия Нинова от левицата, бе приета с гласовете на 93 депутати, 31 бяха "против" и 23 се въздържаха.

Сега окончателният налог, с който се облага брутната сума на придобитите от местни физически лица доходи от лихви по депозитни сметки в търговски банки, е 10%.

Този данък с тази ставка бе въведен от бившия финансов министър в кабинета на ГЕРБ Симеон Дянков. Той влезе в сила от началото на 2013 г., като целта му бе да донесе приходи в хазната в размер на 120 млн. лв. Според анализатори обаче приходите едва ли ще надхвърлят 90 млн. лв.

Премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов са принципно против отмяна на данъка. Срещу него обаче се обявиха синдикати и работодатели.

С решението си парламентът предвиди данъчната ставка върху лихвите да бъде:

  • 8% за доходите, придобити през 2014 г.
  • 6% през 2015 г.
  • 4% през 2016 г.
  • 0 на сто за доходите, придобити през 2017 г. и следващите години.
Срещу отмяната на данък "лихва" се обявиха от ГЕРБ.

"Ако имахте намерение да въведете необлагаем минимум за данъците върху доходите на физическите лица, няма защо да вървите по линия на намаляване данъка по лихвата"
, възрази Менда Стоянова.

Вносителят на поправката - Корнелия Нинова, отговори, че управляващите започват работа по цялостната промяна на доходите на физическите лица, за да може през втората половина на мандата да въведат и семейното подоходно облагане.

Икономическият аргумент беше защитен с цитати от стенограмите на предишния парламент, в които ГЕРБ обясняват нуждата от въвеждане на данъка с очаквано "изваждане" на парите от банките и инвестирането им в производство.

Тогава, припомни Нинова, управляващите обясниха, че българите са рентиери и лихвари, мързи ги да развиват бизнес, не могат да се създават работни места като се държат парите в банките и се чакат лихвите.

Една година по-късно това не стана, обобщи Нинова, която е председател на социалната комисия в НС, няма ръст на икономиката, времето опроверга вашите мотиви и е добре да преосмислите вашата позиция.

Бившият зам.-финансов министър Владислав Горанов (ГЕРБ) упрекна мнозинството, че променя при второто гласуване параметри от държавния бюджет за догодина, преди той да е минал на първо четене в залата. Според него в бюджета ще влязат с 18 млн. лв. по-малко през 2014 г., вследствие с понижената с 2% данъчна ставка върху лихвите.

Около 15 млн. лв. ще са загубите за бюджета от намаляването с 2% на данъка, каза зам.-министърът на финансите Людмила Петкова.