Премиерът Николай Денков призна, че заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е направил "някакви административни нарушения", но според него те не могат да са причина за отмяна на машинното гласуване.  

"Със сигурност е направил някакви административни нарушения, но те не са причина за отменяне на машинното гласуване на първия тур на местните избори", отговори Денков на журналистически въпрос. 

Днес предстои премиерът да разговаря с министъра на електронното управление Александър Йоловски, за когото се появи информация в публичното пространство, че му е назначена охрана. Денков очаква да получи и по-подробна информация за действията на заместник-министъра, споменат в доклада на ДАНС, довел до отмяна на машинния вот на първи тур на местните избори.

Той даде и по-подробна информация за двамата от заложниците на "Хамас" и отговори на въпроса на вицепрезидента Илияна Йотова дали имат български паспорти.

"Те са с български произход. Техните баби и дядовци са живели в България, след което са заминали за Израел. Г-жа Йотова много добре знае, че всичко, което трябваше и можеше да бъде направено, вече е направено. Съдействаме максимално на израелските власти, за да могат да преговарят и да търсят възможности за позитивно развитие на ситуацията".

Вчера тя коментира пред журналисти: "Ако са с български произход и все още нямат български документи, смятам, че това е наша първостепенна задача по-скоро да получат такива, още повече, че практиката показва, че по-лесно се освобождават тези, които имат двойно гражданство". 

Премиерът обаче увери днес, че всичко, което може и трябва, вече е сторено.

Той подчерта и, че преди две седмици не е знаел за български заложници, каквато информация се появи в медиите. "Тогава нямахме подобни данни. Но междувременно се появиха. Това беше и причината с г-жа Габриел да заминем за Израел", подчерта Денков.

Премиерът коментира и въпроса с искането му да бъде освободен шефът на ДАНС Пламен Тончев

"Мисля, че позициите бяха ясно казани. Изпратил съм мотивирано писмо до президента, което трябва вече да е качено на сайта на МС. В него има законови мотиви защо има проблем с председателя на ДАНС. Колкото по-бързо бъде решен този казус, толкова по-добре. Това, което мога да направя, е да спазвам закона. В същото време е ясно, че отговорността за националната сигурност е на правителството и лично моя. Затова се надявам президентът да разбере, че позицията му е незащитима в момента".

На въпрос какво ще правят след края на следващата година, когато ротацията на премиерското място изрече, Денков посочи, че се надява да се стигне до размяната, "защото имаме програма, която трябва да изпълним".

"Дали ще стана премиер зависи от това дали има ясно разписани приоритети - повишаване качеството на живот и преодоляване на демографската криза в България. Ако успеем да поставим тези приоритети ясно на масата, аз имам идея как могат да бъдат решени. Тези идеи трябва да бъдат прехвърлени в управленска програма за 2025-2026 г. Тогава с удоволствие бих се включил отново". 

Според Денков трябва да има лидерска среща относно вътрешнополитическата обстановка в страната сред проведените местни избори за кметове и общински съветници.

"Трябва да се продължи нататък. Изборите приключиха. Предизборните критики, заплахи и коментари трябва да приключат и да продължим да работим нататък", призова премиерът. 

По темата за бюджета за 2024 г. Денков увери, че ще има заложени средства както за повишаване на доходите, така и за инфраструктурни проекти и други политики. Премиерът призова да се запази доброто темпо и качество на приеманите закони в Народното събрание.

Министър председателят коментира актуалните теми след участие в третото издание на форума Powers Summit.