Премиерът Николай Денков разказа лична история за отношението си към Паметника на Съветската армия. Той коментира демонтажа на монумента в предаването "На фокус" на Нова тв.

"Често ми се налагаше, преди да стана премиер, от Кампус "Лозенец" да отивам към ректората. Минавам покрай ПСА, виждам войник с автомат, който гледа строго към СУ. Това е асоциацията, която от години ме тормози, и се чувствам разтоварен, че този символ изчезва", разказа Денков.

По думите му мемориалът не е нито военен, нито паметник на културата. "Доколкото разбрах, липсва някакъв документ, в който министърът на културата трябва да разреши след мнение на експертен съвет съответното прехвърляне. Дали това важи за този паметник - очаквам утре Областната управа и Министерството на културата да излязат с официално изявление", каза още Денков.

Той поясни, че демонтажът може да спре само временно, докато се изчистят всички казуси. "За демонтажа мога да кажа, че той се извършва точно по начина, по който е монтиран монументът. Следват се технологичните правила", увери министър-председателят. И подчерта, че има ясно законово решение паметникът да се премести. "Опитват се да го бавят, но същината е, че този паметник трябва да отиде на друго място", каза още той.

Ветото на Нидерландия миналата година ни попречи да влезем в Шенген. Неговото премахване не дойде лесно. Доста работа беше свършена през последните месеци, коментира премиерът обявното от Унгария намерение да ни наложи вето за влизане в Шенген, ако таксата за транзит на руски газ бъде въведена от България.

"Няколко пъти съм казвал на Виктор Орбан, че тази такса не е насочена спрямо Унгария. Вероятно има някакви подозрения. Може да се използва и като повод. Важно е да премахнем този повод и да знаем, че с Унгария не би трябвало да имаме проблеми за Шенген", каза още той.

"Блокада пред банката в парламента не трябва да има. Няма как да защитаваш Конституцията, като използваш неконституционни методи. Това е абсолютно безобразие", категоричен е премиерът. Орбан вече обяви, че е разговарял с Бойко Борисов по темата с таксата за руския газ. "Няма лошо, че са говорили. Важното е накрая какво е решението. С Борисов не сме разговаряли по този повод", добави Денков.

"Ако се премахне таксата за руски газ, изчезват проблемите с Унгария за приемането ни в Шенген", смята Денков.

Очакванията на министър-председателя са, че парламентът на Нидерландия ще гласува "за" отпадане на ветото за България в Шенген.

Управлението на България

"Ние имахме преговори с ГЕРБ и те завършиха с това, че Мария Габриел ще бъде следващият премиер. Ние държим на това споразумение, следваме го и не виждаме защо трябва да се променя. Ние работим много добре с Мария Габриел", категоричен е Денков.

Той коментира и отношенията между партиите зад кабинета.

"Нормално е, когато има управляващи, когато важни решения трябва да се взимат в парламента, да обсъждат заедно. Те имат различия, нямат съмнения, но трябва да взимаме полезни решения. За Конституцията - това, което се приема сега, са текстове, предложени и обсъдени с Венецианската комисия, съгласувано е с ЕК. Не е измислица на трима души. Много често се смесва кой може да сменя министър - може да го направи Народното събрание. С министъра на вътрешните работи - казах му, че очаквам разследване на насилието и резултати. Такива резултати има, ще ги обявим", каза още Денков.

Интервюто на руския посланик в БНР

Според премиера нито посланици, нито политици трябва да решават какво ще се представя по радиото или телевизията. "От друга страна, едно национално радио и една национална телевизия трябва да имат много ясни правила какво е позволено и какво - не. От години се води разговорът дали някои от интервютата, които се водят там, съответстват на етичните стандарти. Крайно време е този въпрос да се реши. Както в националната телевизия, така и в националното радио", е мнението му по казуса.

Българското общество и амбициите на Путин

"Българското общество живее с някаква представа за Русия, която е описана в букварите, по които сме учили в началните класове. Трябва да си дадем сметка, че това е само част от историята. Има и друга част, която не сме учили, и тя не е добре известна за част от обществото", подчерта премиерът.

Денков предупреди, че вече няколко пъти политици на много високо ниво в Русия правят директни заплахи към различни държави. "Крайно време е да си отворим очите и ушите и да разберем, че има една имперска риторика, която не е позволена в 21 век. Смятам, че България трябва да се подготвя за момент, в който може да бъде заплашена, не непосредствено", настоя той.

Отношенията с президента

Премиерът е на мнение, че времето на добрия тон между него и държавния глава Румен Радев не е отминало. "Всички трябва да се опитаме да върнем добрия тон", каза Денков, който посочи, че "толкова пъти" е нападан от президентската институция, но си премълчавал всеки път. Няколко пъти си позволил да отговори, за да е ясно, че има граници, които не трябва да се преминават.