Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов вече е внесъл предложение до президента за Указ за прекратяването на правомощията на главния секретар на МВР Петър Тодоров, съобщават от министерството. 

За да може освобождаването да бъде включено в дневния ред на МС, трябва предварително да е извършена тази съгласувателна процедура с държавния глава, обясняват от МВР.

Прекратяването на правомощията на Тодоров беше поискано на брифинг на премиера Николай Денков миналата седмица, след като беше извършено покушението срещу Алексей Петров.

"Има факти, които показват, че има проблем с организацията в министерството. Тези проблеми са свързани с отговорността на главния секретар. На практика министърът не работи с него, защото няма доверие и смята, че има проблеми по отношение на организацията", посочи тогава министър-председателят.

"Част от дискусията днес показа, че има и вътрешен проблем в МВР. Няколко групи факти сочат, че има проблем с организацията във ведомството. Те са свързани с дейността на главния секретар. На практика министърът не работи с него, защото му няма доверие и смята, че има проблеми, които са възникнали преди в длъжност да встъпи този екип на МВР. Неслучайно, на срещи, които сме имали досега, ако не присъства министърът, идва заместник-главният секретар", каза Денков.

И добави, че по всички тези причини е помолил Калин Стоянов "да не търпи повече тази ситуация" и да изготви доклад с искане за смяна на Петър Тодоров и въпросният доклад да бъде внесен в МС, гласуван в сряда и изпратен към президентството.

Петър Тодоров беше назначен по време на едно от служебните правителства на президента Румен Радев.

Попитан за коментар относно убийството на Алексей Петров, Румен Радев заяви, че българите очакват отговори каква е ролята на Петров в "стъкмяването на коалицията, какви ангажименти са поемани към него, какви високи постове в държавата са му обещавани, от кого и при какви условия".