Трети ден енергетици и миньори протестират, като и тази нощ магистрала "Тракия" остана под блокада в района на Стара Загора, както и Проходът на републиката. Подбалканският път в района на Гурково също е затворен.

Хората са категорични, че няма да отстъпят, докато не получат ясни гаранции за запазване на работните си места. Te искат оставката на енергийния министър Румен Радев и извънредно заседание на Министерския съвет, казаха пред БТА от местния синдикат на КНСБ в ТЕЦ 2. Те определиха като неефективна вчерашната среща с енергийния министър Румен Радев, който отиде за разговор с тях на автомагистрала "Тракия". 

Протестиращите са ядосани, че териториалните планове са изпратени в Брюксел без договореност с тях.

"Настояваме за извънредно заседание на Министерския съвет, което да се проведе днес и в него да има една точка, а именно изтегляне на внесените териториални планове. Срокът за внасяне е спазен в ЕК, сега искаме да бъдат коригирани и да бъдат нанесени нашите искания". 

Миньорите и енергетици от област Перник и Кюстендил също се събират на мирен протест,

за да изразят своето несъгласие с решението на правителството да изпрати Териториалните планове за справедлив преход. Работниците от топлофикацията и мините в Перник се събират в 12.00 часа пред автогарата в града, а в 11.45 часа енергетиците от ТЕЦ "Бобов дол" ще бъдат пред централата, като по обед ще блокират пътен възел "Бинека". 

Работниците продължават да отстояват своите искания и се надяват на преговори. Те посочват, че протестът им не засяга само конкретни работни места, а запазването на стабилността на целия енергиен сектор. 

"2038 година, до която ни обещават, че ще има българска енергетика, е измамна. Видно от намеренията след 2030 г. ще останат минимални мощности за критично потребление. Дотогава 80% ще са в историята.

Базови мощности се заменят с базови, за да се гарантира енергийната стабилност. За тях никой не говори и ред няма в териториалните планове", се казва в позицията на миньорите и енергетици от Перник и Кюстендил. 

Те припомнят, че ТЕЦ "Бобов дол" осигурява 20% от брутния вътрешен продукт на областта. С какво ще се запълни дупката в бюджета? Община Бобов дол си заминава. Община Дупница е пред колапс. Хората са в патова ситуация - обезверени и с наполовина събрани куфари за Tерминал 2. Как тази картина никой не я вижда, как може да бъде успокоена ситуацията с нереалистични проекти? Няма да се откажем, докато не се намери решение на проблема, който не е само наш, но и на целия български народ", са част от коментарите на енергетиците вече трети ден. 

Недоволните енергетици напомнят и, че в началото на годината българският парламент е взел решение до 2038 г. да не бъдат намалявани никакви мощности и Планът за възстановяване и устойчивост да бъде предоговорен. Резултатът в новите планове - още по-ускорено затваряне на мощности до 2030 г., посочват протестиращите.

Снимка: БТА

Енергийният министър вчера увери протестиращите, че до края на декември в плановете ще се правят уточнения и че всеки енергетик и миньор ще бъде подкрепен от държавата в избора си дали да се преквалифицира или да напусне системата.

Въпреки това до консенсус не се стигна и днес пътните блокади остават. Синдикатите са категорични, че няма да се отзоват на поканата на премиера Николай Денков за среща днес в 16 ч., защото по думите им е закъсняла.

Въпреки това от администрацията на Денков се готвят за среща. От правителствената информационна служба обявиха, че са поканени лидерите на двата големи синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа", председателите на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ, на Националната федерация на енергетиците към КНСБ, на Независимата синдикална федерация на енергетиците в България към КНСБ, на синдикалните организации на КНСБ в ТЕЦ "Марица изток 2", в "Мини Марица-изток", в отделните рудници на "Мини Марица-изток" и в ТЕЦ "Бобов дол", а също така ръководителите на Синдикалната миньорска федерация и Федерация "Енергетика" и на синдикалните регионални съюзи на КТ "Подкрепа" в Кюстендил, Перник и Стара Загора.

Вчера министърът на енергетиката Румен Радев не успя да убеди протестиращите да вдигнат блокадата.

Обходни маршрути: 

На сайта на МВР се посочва, че се препоръчва пътуващите по магистрала "Тракия" в посока Бургас и обратно да ползват обходен маршрут - пътен възел Чирпан - Стара Загора - Нова Загора - Сливен - "Тракия" и обратно.

Пътуващите по главен път Хасково - Стара Загора да преминават през с. Памукчии, с. Християново, Калояновско шосе и обратно.

Пътуващите с леки коли през Прохода на Републиката от Стара Загора се пренасочват на бензиностанция "Петрол" през общински път към с. Конаре, с. Козарево, гр. Твърдица, гр. Елена и гр. Велико Търново или през прохода "Шипка", информират от МВР.

Пътуващите през Прохода на Републиката в посока от север-юг преминават през общински път за с. Димовци към гр. Николаево и се включват чрез пътен възел на път I-6.

С цел облекчаване на тежкотоварния трафик в посока АМ "Тракия" камионите се пренасочват от АМ "Марица" към Харманли, Тополовград, Елхово, Ямбол, Ришки проход, Шумен, Русе.

Препоръчва се тежкотоварните автомобили, пътуващи в направлението север юг и обратно, да ползват Троянския, Ришкия или Котленския проходи.