Партиите да не злоупотребяват със страховете на енергетиците и миньорите в кампанията си за местни избори. За това призова премиерът Николай Денков, който днес разговаря на тази тема с политически лидери.

Премиерът се е обявял против разпространяваната дезинформация, даването на неизпълними обещания и умишленото ескалиране на напрежението, цитират го от пресцентъра на МС. 

Министър-председателят очаква представителите на протестиращите днес в 16 ч. в Министерския съвет, за да започнат обсъждането на конкретните стъпки за енергиен преход във въглищните региони.

Той покани лидерите на двата големи синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа", председателите на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ, на Националната федерация на енергетиците към КНСБ, на Независимата синдикална федерация на енергетиците в България към КНСБ, на синдикалните организации на КНСБ в ТЕЦ "Марица изток 2", в "Мини Марица-изток", в отделните рудници на "Мини Марица-изток" и в ТЕЦ "Бобов дол", а също така ръководителите на Синдикалната миньорска федерация и Федерация "Енергетика" и на синдикалните регионални съюзи на КТ "Подкрепа" в Кюстендил, Перник и Стара Загора. Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов обаче обяви по-рано днес, че синдикатите няма да отидат

Териториалните планове за Стара Загора, Перник и Кюстендил бяха изпратени на Европейската комисия вчера в последния възможен срок. Това беше необходимо, за да получи България няколко милиарда лева от Европейския съюз, с които ще се гарантират работни места за хората в трите региона след затварянето на мощностите през 2038 г. Очаква се финалните версии на плановете да бъдат одобрени от Европейската комисия и страните членки на Европейския съюз до края на годината.

Междувременно след преговори между полиция и протестиращи е решено да бъде вдигната блокадата на Прохода на Републиката от 16 до 20 часа. Ще бъде разрешено преминаването на автомобили под 12 тона. След това протестиращите отново ще спрат движението. Проходът ще бъде отворен и утре за коли под 12 тона от 4 до 10 часа сутринта.

Снимка: БТА

Няма блокада от миньори и енергетици и край Дупница, движението се осъществява нормално, предаде БТА. На обяд служители на ТЕЦ-а и мините в Бобов дол излязоха на протест, затваряйки за кратко пътя между Кюстендил и Дупница. Час по-късно движението беше възстановено. Автомагистрала "Струма" също е свободна за преминаване и в двете посоки.

Очаква се отново утре недоволните да излязат на протест и пътища в района да бъдат затворени.

Снимка: БТА

Днес и енергетици от "Топлофикация - Перник" и миньори излязоха на протест с искане за запазване на работните им места и в подкрепа на колегите си от Стара Загора. Те блокираха за кратко републиканския път от Перник до Кюстендил в двете посоки. Движението вече е възстановено.

Протестиращите носеха знамена и табели и скандираха, че Зеленият преход не е справедлив. Пред журналисти заявиха, че ако не се вземе решение за плановете за справедлив преход, ще се стигне до по-сериозни протестни действия.

Снимка: БТА

Малко след 12:00 ч. работещите в дружествата затвориха за кратко движението в двете посоки по републиканския път между София и Кюстендил в района на Автогара Перник. Сред протестиращите бяха директорите на "Топлофикация - Перник" и "Мин Индъстри" Чавдар Стойнев и Здравец Евтимов. В района нямаше полицейско присъствие. Не се стигна и до напрежение между протестиращите и шофьорите.